Noče se pustiti še enkrat zvleči v vrtinec lobiranja za pomembne nagrade. Foto: EPA
Noče se pustiti še enkrat zvleči v vrtinec lobiranja za pomembne nagrade. Foto: EPA
Film je nastal po resnični življenjski zgodbi Solomona Northupa, svobodnega temnopoltega moža, ki je bil leta 1841 v Washingtonu ugrabljen in prodan v suženjstvo.
Tudi največja igralska imena praviloma sodelujejo, ko je treba v odštevanju do oskarjev promovirati filme. Foto: EPA

Irskega igralca letos v isti sapi z oskarji omenjajo vsi, ki so že videli 12 Years a Slave, dramo Steva McQueena, v kateri Fassbender igra Edwina Eppsa, neuravnovešenega lastnika suženjske plantaže, ki iz vihtenja svojega biča črpa sadistično naslado. (Prav McQueen je bil režiser, ki je z vlogo v Lakoti Fassbenderja zavihtel na stopničko mednarodne slave.)

Težko je reči, ali je kriva izkušnja izpred dveh let, toda Fassbender je letos naznanil, da ne bo sodeloval pri "kampanji", s katero skušajo studii vsako leto ustvariti dovolj zanimanja za svoje filme, da Akademija ne bi pozabila nanje v dnevih, ko je treba izbrati oskarjevske nominirance.

V industriji velja nenapisano pravilo, po katerem igralcu nepojavjanje na določenih kosilih in prireditvah dejansko lahko škoduje v tekmi za preboj med oskarjevske nominirance. Tudi vsi štirje igralci, ki so letos domov odnesli igralske oskarje – Jennifer Lawrence, Daniel Day-Lewis, Anne Hathaway in Christoph Waltz –, so v mesecih pred podelitvijo "pridno" sodelovali pri (samo)promociji in se pojavljali na vseh ključnih dogodkih. (Je pa zato Joaquin Phoenix na celi črti zavrnil idejo, da bi sodeloval pri kakršni koli kampanji za promocijo Gospodarja, in celotni vrtiljak nagrad označil za "totalno sranje". Oskarjevsko nominacijo je kljub temu dobil - na pa tudi samega kipca.)

Fassbender pa je v nedavnem intervjuju za revijo GQ omenil, da bo, ko bo kampanja prešla v višjo prestavo, sam bolj zaposlen z drugim delom; prvič se bo namreč preizkušal kot filmski producent. "Zaposlen bom z delom in čisto iskreno nimam časa."

"Igralec sem, ne pa politik"
"Kampanje preprosto ne bo, ker bom na drugem koncu sveta, na Novi Zelandiji," je povedal. "Veste, saj dojamem. Vsi imajo svoje dolžnosti, zato hočeš pomagati po svojih najboljših močeh. Ampak ne bom se spet postavil v tak položaj, prenaporno je. Igralec sem, ne pa politik." Že lani je 36-letni igralec v nekem intervjuju nagrade odpisal kot "domeno nečimrnosti": "Seveda ti te stvari postanejo pomembne. Pa ne bi smele."

Zvezdnik Prometeja in Mož X je trenutno zaposlen s snemanjem najnovejšega dela v Marvelovi franšizi Days of Future Past. Ko bo tudi prvi film (vestern) njegovega novega produkcijskega podjetja posnet, se bo Fassbender selil v vlogo Macbetha; v novi filmski upodobitvi Shakespearjeve tragedije bo nastopil ob Marion Cotillard. Pri nas ga bomo v kratkem videli v Svetovalcu, najnovejšem filmu Ridleyja Scotta, ki bi moral biti že na sporedu letošnjega festivala Liffe, pa je v zadnjem hipu izpadel.