Film Gomorra, ki ga je režiral Matteo Garrone, je nastal po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Roberta Saviana, ki se zaradi romana zdaj skriva pred predstavniki camorre. Foto: EPA
Film Gomorra, ki ga je režiral Matteo Garrone, je nastal po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Roberta Saviana, ki se zaradi romana zdaj skriva pred predstavniki camorre. Foto: EPA
Wim Wenders
Slovesno podelitev evropskih filmskih nagrad vsako drugo leto pripravijo v kateri izmed evropskih prestolnic oz. v Nemčiji, saj ima EFA svoj sedež v Berlinu. Prihodnje leto bo 22. podelitev nagrad izjemoma gostilo srce nemškega premogovniško-industrijskega Porurja, mesto Essen. Foto: EPA

Italijanski film Gomorra, ki je letos v Cannesu prejel veliko nagrado oziroma grand prix, je na sobotni podelitvi prepričal 1.800 članov Evropske filmske akademije (EFA). Na 21. podelitvi nagrad si je film, ki dejanskega stanja v Neaplju ne olepšuje, prislužil priznanja za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšega igralca (Toni Servillo), najboljši scenarij (Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni de Gregorio, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso in Roberto Saviano) in nagrado Carla di Palme za najboljšo fotografijo (Marco Onorato).

Za vse prebivalce Neaplja
Ob prejetju nagrade je režiser filma Matteo Garrone povedal, da svojo nagrado deli z Neapeljčani, ki živijo v nevarnosti, in se obenem zahvalil tudi vsem, ki so sodelovali pri tem "nevarnem filmu". Predsednika Evropske filmske akademije, nemškega režiserja Wima Wendersa, število nagrad, ki jih je prejela Gomorra, ni presenetilo, saj je po njegovih besedah Gomorra " izvrsten film, znak vitalnosti evropske kinematografije, ki lahko potuje in je uspešna tudi drugod". Yves Marnion, predsednik upravnega odbora EFA-ja, pa je povedal, da ima film posebno avro, ki gre prek meja države njegovega izvora. "To je leto Italije, ki nam je z 'Il Divo' pokazala, da je evropska kinematografija zelo dobre kakovosti, zelo blizu realnosti sveta," je še povedal Marnion.

Poleg Gomore so se za naslov najboljšega evropskega filma leta potegovali še francoski Razred Laurenta Canteta, italijanski film Mogočnež Paola Sorrentina, britanski film Kar brez skrbi Mika Leigha, španski film Sirotišnica Juana Antonia Bayone in izraelsko-francosko-nemška koprodukcija Valček z Baširjem režiserja Arija Folmana.

Američanka v francoskem filmu
Nagrado za najboljšo igralko je v Koebenhagnu prejela Kristin Scott Thomas za vlogo v francoskem filmu Il y a longtemps que je t'aime (Tako dolgo sem te ljubila) režiserja Phillippeja Claudela. Dobitniki častne nagrade za življenjsko delo so britanska igralka Judi Dench in ustanovitelji danskega avantgardnega filmskega gibanja Dogma, kar so razglasili že septembra. Prav tako so bili pred podelitvijo znani še nekateri drugi dobitniki. Nagrada kritikov (FIPRESCI) je šla letos v roke francoskega režiserja maroškega rodu Abdellatifa Kechicheja.

Nagrajeni producentki
Najboljši dokumentarni film leta 2008 je po mnenju Evropske filmske akademije Rene češke ustvarjalke Helene Trestikove. Nagrado eurimages, ki so jo tokrat podelili drugič, sta dobili neodvisna skandinavska producentka Vibeke Windelov in mlada nemška producentka Bettina Brokemper. Skupaj sta producirali filma Dogville in Manderlay Larsa von Trierja.

L. Š.