Glavna nagrajenca večera - francoski filmski ustvarjalec Francois Ozon in Španec Fernando Trueba. Foto: EPA
Glavna nagrajenca večera - francoski filmski ustvarjalec Francois Ozon in Španec Fernando Trueba. Foto: EPA
San Sebastian
Dustinu Hoffmanu so podelili nagrado za življenjske dosežke, na festivalu pa je predstavil tudi svoj najnovejši film Quartet. Foto: EPA
San Sebastian
Macarena Garcia je prepričala z igro v nemem filmu Blancanieves, postavljenem v 20. leta preteklega stoletja v Sevilli. Foto: EPA

Filmska pripoved, ki temelji na igri španskega dramatika Juana Mayorga El chico de la ultima fila (Fant iz zadnje klopi), je poleg zlate školjke za najboljši film prejel tudi priznanje za najboljši scenarij. Nagrado za najboljšo režijo je dobil španski filmski ustvarjalec Fernando Trueba za črno-belo dramo El artista y la modelo (Umetnik in model) o odnosu med postaranim španskim kiparjem in dekletom, ki se je med drugo svetovno vojno umaknilo iz Francove Španije v Francijo. Špansko dekle je zaigrala italijanska igralka Claudia Cardinale, umetnika pa Francoz Jean Rochefort. Oba nagrajenca, Trueba in Ozon, sta svoja zahvalna govora izkoristila za kritiko španske oblasti zaradi krčenja sredstev za filmsko industrijo.
Posebno nagrado žirije so namenili španskemu režiserju Pablu Bergerju, ki je navdušil z nemim filmom Blancanieves (Sneguljčica), ki ob ritmu flamenka odstira svet bikoborb v Sevilli in obuja evropski film 20. let preteklega stoletja.
Najstnica v tolpi in bolan poklicni morilec
V filmu je prepričala Macarena Garcia, ki je prejela srebrno školjko za najboljšo igralko, film pa je tudi španski kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film. Macarena Garcia si je nagrado delila s Katie Coseni, ki je nagrajena za vlogo v francosko-kanadski produkciji Foxfire francoskega režiserja Laurenta Canteta. Zgodba temelji na romanu Joyce Carol Oates in pripoveduje o najstnicah, ki v 50. letih v New Yorku ustanovijo tolpo, da bi se branile pred sovražniki.
Najboljši igralec je španski veteran Jose Sacristan, ki je srebrno školjko prejel za vlogo neozdravljivo bolnega poklicnega morilca v filmu El muerto y ser feliz (Mrtvec in biti srečen) španskega filmskega ustvarjalca Javierja Rebolla. Nagrada za najboljšo fotografijo je šla v roke iranskemu režiserju Touraju Aslaniju za turški film Fasle Kargadan (Sezona nosorogov), posebna nagrada žirije pa filmu The Attack (Napad) v Libanonu rojenega Ziada Doueirija.
Zvezdniški obisk Španije
San Sebastian je znova pritegnil kopico hollywoodskih imen; Richard Gere in Susan Sarandon sta predstavljala triler Arbitrage, s podelitvijo posebnih nagrad pa so zagotovili prisotnost zvezdnikov Johna Travolta, Tommyja Leeja Jonesa, Ewana McGregorja, Oliverja Stona, obiskovalce in medije pa je posebej navdušil Dustin Hoffman, ki so mu na projekciji njegovega zadnjega filma Quartet (Kvartet) podelili nagrado za življenjske dosežke. Kvartet je Hoffman postavil v dom za upokojene operne pevce, igralsko zasedbo pa sestavil iz cenjenih britanskih igralcev - Maggie Smith, Michaela Gambona, Billyja Connollyja, Toma Courtenayja in Trevorja Peacocka.