Lestvica najbolj preplačanih igralcev ni ločena na žensko in moško polovico - v prvo deseterico so se pač uvrstili samo moški ... Foto: AP
Lestvica najbolj preplačanih igralcev ni ločena na žensko in moško polovico - v prvo deseterico so se pač uvrstili samo moški ... Foto: AP
Denzel Washington
Že res, da je Pravičnik (The Equalizer) zaslužil 192 milijonov dolarjev, ampak niz dragih filmov - v kombinaciji z mastnimi honorarji - je Denzela Washingtona dvignil na drugo mesto seznama. Foto: EPA
Vroči Mike XXL
Najbolj presenetljivo ime na seznamu je morda Channing Tatum. Na seznamu je predvsem po zaslugi neuspeha Jupitra v vzponu - treba je tudi vedeti, da je komedija Vroči Mike XXL v kinematografe prišla julija in je pri Fornbesu zato niso več upoštevali. Foto: Blitz film

Depp, ki je že dolga leta eden najbolje plačanih igralcev v Hollywoodu in ki na leto zasluži približno 30 milijonov dolarjev, studiu povprečno prinese le 1,20 dolarja na vsak dolar, ki mu ga morajo izplačati v obliki honorarja. Na nečastno prvo mesto lestvice se je uvrstil predvsem po zaslugi poloma celega niza filmov: še pred kratkim je bil ekscentrični, brkati Mortdecai, še predtem pa so v temo brcnili lanska Transcendenca, predlanski vestern Osamljeni jezdec in tako nazaj; vsi so pogrnili tako v kinodvoranah kot pri kritikih.

Največja žalost je bil prav Osamljeni jezdec: studio Disney je s komičnim vesternom po oceni analitikov izgubil več kot 150 milijonov dolarjev. Tudi komedija Mortdecai, ki je stala 60 milijonov dolarjev, je po svetu zaslužila le 47,4 milijona, zf-srhljivka Transcendenca pa je ravno za silo pokrila svoje stomilijonske produkcijske stroške. Če bi temu prišteli še stroške trženja, je prav gotovo končala v rdečih številkah.

Kaj pa Črna maša?
Ironija je seveda v tem, da smo bili ravno letos priča spodbudnemu premiku v Deppovi karieri: nekateri kritiki že napovedujejo, da je po zaslugi svoje upodobitve kriminalca Whiteyja Bulgerja v mafijski drami Črna maša celo v igri za nominacijo za oskarja. A treba je vedeti, da je film Scotta Cooperja, ki je stal 53 milijonov dolarjev in jih doslej zaslužil 94,6 milijona (ter požel večinoma pozitivne ocene kritikov), izšel prepozno, da bi ga Forbes upošteval pri sestavljanju letošnjega seznama. Njihov pravilnik namreč upošteva, da lahko pri vsakem igralcu upoštevajo njegove zadnje tri filme, ki so izšli pred letošnjim junijem. Pri tem ne upoštevajo epizodnih vlog in nizkoproračunskih filmov.

Fantovska družba
Vseh deset igralcev na letošnjem seznamu preplačanih je moškega spola, kar je v zanimivem kontrastu s seznamom "najdobičkonosnejših" (torej tistih, ki zaslužijo največ na vsak dolar honorarja). Na tistem seznamu so v prvi peterici kar štiri ženske (Mila Kunis, Scarlett Johansson, Gwyneth Paltrow in Emma Stone), kar potrjuje poanto razprave o razkoraku med plačami, ki je letos potekala v Hollywoodu.

Na drugi strani spektra
Po Forbesovih izračunih se po drugi strani najbolj "izplača" najeti Chrisa Evansa, ki studiu prinese 181,80 dolarja za vsak dolar honorarja, zasluge za to gre seveda pripisati Marvelovim spektaklom Stotnik Amerika in Maščevalci. Na drugem mestu je Mila Kunis (87,30 dolarja) - kljub kolosalnemu neuspehu vesoljske fantazije Jupiter v vzponu Lane in Andyja Wachowskega.

Sandler pobegnil k Netflixu
Neugledno prvo mesto Forbesovega seznama preplačanih je zadnji dve leti (2013 in 2014) zasedal Adam Sandler. Komik je oktobra lani zelo premeteno podpisal pogodbo: njegove štiri naslednje filme bo predvajal Netflix. Ker ga uradno torej ni v kinematografih, ga Forbes ne more upoštevati za svoj seznam.

Prva deseterica najbolj precenjenih je videti takole:

1. Johnny Depp: 1,20 dolarja zaslužka za film na 1 dolarhonorarja
2. Denzel Washington: 6,50 dolarja
3. Will Ferrell: 6,80 dolarja
4. Liam Neeson: 7,80 dolarja
5. Will Smith: 8,60 dolarja
6. Christian Bale: 9,20 dolarja
7. Channing Tatum: 10,80 dolarja
8. Brad Pitt: 12,00 dolarjev
9. Ben Affleck: 12,30 dolarja
10. Tom Cruise: 13,60 dolarja