Izlet režiserja Nejca Gazvode je bil v Portorožu pravkar nagrajen za najboljši scenarij, obe glavni vlogi, glasbo ter montažo. Foto: FSF
Izlet režiserja Nejca Gazvode je bil v Portorožu pravkar nagrajen za najboljši scenarij, obe glavni vlogi, glasbo ter montažo. Foto: FSF
Jan Cvitkovič
V Zagreb so povabili tudi Jana Cvitkoviča, tokrat predvsem kot umetniškega direktorja projekta Omnibus v Mariboru: Izguba nedolžnosti. Foto: FSF
Tiranosaur
Festival bodo odprli s filmom Tiranosaur britanskega režiserja Paddyja Considina, zgodbo o ženski, ki išče pot iz nasilnega razmerja.

Obiskovalci festivala si bodo lahko v otroškem programu ogledali tudi kinematografsko uspešnico Miha Hočevarja Gremo mi po svoje, festivala pa se bodo kot gostje udeležili tudi številni drugi slovenski filmarji.

"Radi predstavljamo mlade avtorje, Gazvoda pa bo najmlajši med letošnjimi avtorji," pravi direktor festivala Boris T. Matić. Ni spregledal, da je bil mladi novopečeni režiser in že nekaj časa prepoznavni pisatelj nagrajen za najboljši filmski scenarij na Festivalu slovenskega filma, ki je potekal prejšnji teden v Portorožu, ter da sta bila za najboljša igralca razglašena Nina Rakovec in Jure Henigman.

Pet zgodb o izgubi nedolžnosti
Glavni nagrajenec letošnjega Festivala slovenskega filma Jan Cvitkovič bo v Zagreb prišel kot umetniški direktor projekta Omnibus v Mariboru: Izguba nedolžnosti, delovnega filmskega srečanja, na katerem se bodo pogovarjali o snemanju omnibusa v čast razglasitve Maribora za Evropsko prestolnico kulture v letu 2012. Omnibus bo vseboval pet zgodb na temo izgube nedolžnosti v najširšem pomenu, poleg Cvitkoviča pa bodo sodelovali še režiserji iz Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.

Festival bo 16. oktobra odprl film Tiranosaur angleškega režiserja Paddyja Considina, do 23. oktobra pa si bo mogoče v sedmih programih ogledati 90 filmov.
Mesec dni po svetovni premieri na beneški Mostri bodo predvajali filma Sramota britanskega režiserja Steva McQueena ter Razmena izraelskega režiserja Erana Kolirina, ki bo tudi gost festivala. Matić je v glavnem programu izmed 12 filmov izpostavil še Krvno maščevanje Joshue Marstona, Najboljše namene Adriana Sitarua, V zaklonišče Jeffa Nicholsa in Oslo, 31. avgusta Joachima Trierja.
Nagrajevali bodo tudi v kategoriji dokumentarnih filmov, program pa so letos obogatili z Red Westerns, ki vsebuje pet vzhodnoevropskih celovečercev na temo divjega zahoda, ter Seksualna edukacija na filmu, ki se ukvarja s filmskim izobraževanjem o spolnosti.