Navdih za film The Thousand Miles (Tisoč milj) so še neizdana besedila in skice Federica Fellinija. Foto: Wikipedia
Navdih za film The Thousand Miles (Tisoč milj) so še neizdana besedila in skice Federica Fellinija. Foto: Wikipedia
Chometov animirani film L'Illusionniste (Iluzionist) je premiero doživel na Berlinalu leta 2010. Foto: Reuters

Chomet je zaslovel z animiranim filmom L'Illusionniste (Iliuzionist), ki je premiero doživel na Berlinalu leta 2010. Film temelji na nikoli posnetem scenariju francoskega pantomimika, režiserja in igralca Tatija iz leta 1956. Glavni lik je Tatijeva animirana podoba, zgodba pa se plete okrog iluzionista, ki obišče odročen kraj, kjer sreča dekle, ki je prepričano, da je pravi čarovnik.

Tati in Fellini kot Chometov glavni vir navdiha
"Mojo lastno ustvarjalnost so zmeraj napajala dela predvsem dveh izjemnih režiserjev: Jacquesa Tatija in Federica Fellinija. Ko sem režiral film Iluzionist, sem neposredno raziskoval Tatijeva dela, s tem projektom pa se mi je ponudila priložnost raziskovanja Fellinijevega magičnega sveta," je povedal Chomet.

Priletni grof v spominih na svoje otroštvo
V ospredje bo postavil zgodbo grofa srednjih let, ki se udeleži ene izmed najstarejših in najprestižnejših avtomobilskih dirk na svetu. Grofovo potovanje se spremeni v čarobno odisejo, ki grofa ponese v spomine na otroštvo.

Film, ki bo poleg animacije vključeval tudi živo igro, bo nosil naslov The Thousand Miles (Tisoč milj). Scenarij bosta napisala Demian Gregory in Tommaso Rossellini. Kot je povedal Chomet, so ga vedno "navduševale zgodbe, ki so raziskovale otroštvo in meje domišljije," in dodal, "da četudi film ne bo Fellinijeva biografija, raziskuje njegovo neizmerno domišljijo, v ospredje pa postavlja tudi njegov talent za risanje".