Že mogoče, da so na videz povsem drugačni, a v resnici Chuck spozna, da ima z Nezemljani precej več skupnega, kot je sprva mislil. Foto: Kolosej
Že mogoče, da so na videz povsem drugačni, a v resnici Chuck spozna, da ima z Nezemljani precej več skupnega, kot je sprva mislil. Foto: Kolosej
Iluzionist
Iluzionist je zgodba o odkrivanju meja med iluzijo in realnostjo, med čarovnijo in življenjem.
Sammyjeve avanture: Skrit prehod
Kako želvica Sammy med svojim življenjem in dolgim potovanjem občuti posledice globalnega segrevanja?

Nominirance je izbirala žirija, ki so jo sestavljali člana uprave akademije, danski producent Per Holst in španski producent Antonio Saura, poleg njiju pa predstavniki Evropske zveze animiranega filma Cartoon - režiserja animiranih filmov Mark Baker iz Velike Britanije in Giuseppe Lagana iz Italije ter urednik francoske revije Ecran Total, Serge Siritzky.
O zmagovalcih bo tako kot v preostalih kategorijah odločalo 2.300 članov EFA, podelitev evropskih filmskih nagrad pa bo 4. decembra v Talinu.
Iskanje novega sveta, odkritje novih prijateljev
Med nominiranimi animiranimi filmi je slovenskemu občinstvu dobro znan Planet 51 režiserja Jorgeja Blanca, ki so ga že predvajali v kinih. Gre za zgodbo o ameriškem vesoljcu Chucku, ki je ob pristanku na novem planetu prepričan, da je prvo živo bitje, ki bo zakorakalo po novem svetu. Kmalu se izkaže, da se je pošteno zmotil, saj tu že bivajo majhna zelena bitja, ki pa nad tujimi zavojevalci še zdaleč niso navdušena. Chuck se po vrsti zapletov in zabavnih prigod spoprijatelji z radovednim Nezemljanom in z njegovo pomočjo prek številnih avantur spoznavata, da sta si "rasi" bolj podobni, kot se sprva zdi.
Nikoli posneta zgodba Jacquesa Tatija
L'Illusionniste (Iluzionist), ki so ga premierno predvajali na letošnjem Berlinalu, je posnel Sylvain Chomet. Zasnoval ga je na nikoli posnetem scenariju francoskega pantomimika, režiserja in igralca Jacquesa Tatija iz leta 1956. Pripoveduje o Tatiju, iluzionistu, ki obišče odročen kraj, kjer sreča dekle, ki je prepričano, da je pravi čarovnik.
Želvina pot in globalno segrevanje
Animirani film Sammy's avonturen: De geheime doorgang (Sammyjeve avanture: Skrit prehod ) Bena Stassena pripoveduje o želvjem samcu, ki potuje skozi 50 let svojega življenja in pri tem kaže na posledice segrevanja ozračja. V filmu slišimo glasove Isabelle Fuhrman, Timija Curryja, Melanie Griffith in Jenny McCarthy.