Nominirance za 64. emmyje, ki jih v podeljujejo za najboljše ameriške televizijske izdelke, sta razglasila voditelj Jimmy Kimmel in igralka Kerry Washington. Foto: Reuters
Nominirance za 64. emmyje, ki jih v podeljujejo za najboljše ameriške televizijske izdelke, sta razglasila voditelj Jimmy Kimmel in igralka Kerry Washington. Foto: Reuters
Mad Man
Lani sicer že četrtič razglašeni za najboljšo dramsko serijo, vendar razen tega je bila zadnja podelitev emmyjev za Oglaševalce prej razočaranje. Letos se jim s 17 nominacijami (dvema manj kot lani) znova obeta uspešna podelitev. Foto: Reuters
Sodobna družina
Ekipa Sodobne družine, ki jo lahko spremljate tudi na TV Slovenija, bo branila naslov najboljše komedije. Foto: Reuters

Poleg Oglaševalcev, za katere je bil emmy za najboljšo dramo tudi edini lanski 'televizijski oskar', so za to nominirani še Downton Abbey, triler Homeland, v fantastični 'srednjeveški' svet postavljen Igra prestolov (Game of Thrones) in pretekla ljubljenca Boardwalk Empire ter Breaking Bad.
Med humorističnimi serijami z največ, to je 14, nominacijami prednjači Sodobna družina (Modern Family), ki je nominirana tudi za najboljšo komedijo, naslov, ki ga bo letos branila pred svežimi Girls in Veep ter poznanimi serijami Veliki pokovci (The Big Bang Theory), Nikar tako živahno (Curb Your Enthusiasm) in 30 Rock.
Tisti, ki se jim najbolj nasmejimo
Bruce Rosenblum
, predsednik Akademije za televizijske umetnosti in znanosti, opozarja na svež veter med nominiranci za najboljše igralske dosežke. Prvič se za nagrado poteguje Lena Dunham iz serije Girls, ki je za najboljšo igralko v komediji nominirana ob še eni novinki Zooey Deschanel (New Girl). Pridružujejo se jima Julia Louis-Dreyfus (Veep), Amy Poehler (Parks and Recreation), lanska zmagovalka Melissa McCarthy (Mike & Molly) ter Edie Falco za vlogo Nurse Jackie. Med nominiranci za najboljše igralce v humorističnih serijah je spet lanski nagrajenec Jim Parsons (Veliki pokovci), ki je konkurenca novim imenom Louis C. K. v seriji Louie, Donu Cheadlu (House of Lies) in veteranom Larryju Davidu (Nikar tako živahno), Alecu Baldwinu (30 Rock) in Jonu Cryerju (Dva moža in pol).
Skoraj oskarja vredne kategorije
Med serijami z resnejšo tematiko je Homeland prinesel nominacijo Claire Danes in Damianu Lewisu. Tudi Oglaševalci imajo dva predstavnika med najboljšimi - Elisabeth Moss in Jona Hamma, Downtown Abbey pa je izstrelila Michelle Dockery in Hugha Bonnevilla.
Za najboljše igralke so v dramah nominirane še Julianna Margulies (The Good Wife), Kathy Bates (Harry's Law) in Glenn Close (Damages), za igralce pa še Steve Buscemi v gangsterskem imperiju Boardwalk Empire, Bryan Cranston v Breaking Bad in Michael C. Hall v Dexterju.
V kategoriji miniserij oziroma televizijskih filmov na emmyja upajo ekipe serij American Horror Story, Hatfields & McCoys (tudi ta jih ima skupaj 16), Hemingway & Gellhorn, Luther, Sherlock: A Scandal in Belgravia ter politični film Game Change.
Kako so zadovoljne posamezne televizijske hiše? Razlog za veselje je znova na HBO-ju, ki ima vsega skupaj 81 nominacij, sledjo mu CBS s 60, PBS z 58, NBC z 51, ABC z 48 in AMC s 34. Kako uspešen bo končni izkupiček, bodo izvedeli na podelitvi 23. septembra.
Spodaj si oglejte napovednike serij, ki so nominirane za najboljše v kategoriji drame in komedije.

DRAMA:


KOMEDIJA: