Salvador Dalí je bil umetnik, ki ni ostal neopažen, tega pa si niti ni želel. Foto: EPA
Salvador Dalí je bil umetnik, ki ni ostal neopažen, tega pa si niti ni želel. Foto: EPA
Razstava del Salvadorja Dalíja v washingtonski galeriji
Zakaj nekatere ljudi njegove slike tako privlačijo? In zakaj se njegova dela tako dobro prodajajo? O tem bo razmišljal Andrew Niccol. Foto: EPA

Scenarij za film z delovnim naslovom Dalí & I: The Surreal Story nastaja po knjigi Dali and I, ki jo je napisal Stan Lauryssens. Belgijec Lauryssens je v 70. in 80. letih intervjuval mnoge znane osebnosti, sicer pa je bil Dalíjev najbližji sosed v katalonskem mestecu Cadaqués.

Kaj je hotel povedati z "dolarskimi brki"?
Novozelandec Andrew Niccol bo v filmu, ki naj bi ga začeli snemati prihodnjo pomlad, zajel slikarjevo življenje od 60. leta pa do njegove smrti leta 1989, torej čas, ko je Dalíjevo najbolj ustvarjalno obdobje že minevalo. Producent filma Dalí & I: The Surreal Story, David O. Sacks, je pojasnil: "To je zanimivo obdobje Dalíjevega življenja. Slikal je precej manj, prodal pa je ogromno, saj je moderna umetnost postajala zelo komercialna - ljudje so začeli kupovati tudi umetnine, ki so nastale pred nekaj leti ali desetletji, in niso več iskali le tistih, ki so bile stare nekaj stoletij. Obstajajo fotografije Salvadorja Dalíja, na katerih ima svoje znamenite brke zvite v znak za dolar. Na neki način je postal zelo obseden z denarjem, to pa je Gala še spodbujala."

To ne bo biografski film
Rusinja Gala je bila Dalíjeva žena in njegova muza (in muza mnogih drugim umetnikov - Paula Éluarda, Andréja Bretona in Maxa Ernsta), ki je bila deset let starejša od slikarja. Poročila sta se leta 1932, njuno razmerje pa je bilo vselej zelo viharno. David O. Sacks je pojasnil, da nikakor ne gre pričakovati "še ene življenjske zgodbe umetnika". Film o Dalíju se bo namreč spraševal, kaj sploh je moderna umetnost, kakšno je njeno poslanstvo, kakšna je njena vrednost, so moderne umetnine resnično vredne milijone dolarjev, ki so jih mnogi pripravljeni plačati zanje.