Lani je Mendes pomagal odkriti zvezdo Javierja Bardema na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: EPA
Lani je Mendes pomagal odkriti zvezdo Javierja Bardema na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: EPA
Scenarista Neal Purvis in Robert Wade sta se od filmske serije o agentu 007 poslovila, njun sodelavec pri Skyfallu, John Logan, pa že ustvarja novo zgodbo. Za BBC je marca povedal, da scenarij dobro napreduje, a ni želel izdati nobenih podrobnosti. Foto: IMDb

Po rekorde podirajočem uspehu filma Skyfall bi bilo pravzaprav čudno, če v naslednjem filmu o Jamesu Bondu ne bi igral Daniel Craig (to je sicer že potrjeno) in če ga ne bi režiral Sam Mendes. Filmski blog Deadline poroča, da je režiser, ki je trenutno zaposlen s pripravami na premiero gledališkega muzikala Charlie in tovarna čokolade in je tudi že napovedal, da bo filmski svet do nadaljnjega zamenjal za gledališkega, kljub temu v rednem stiku z Bondovima producentoma Michaelom Wilsonom in Barbaro Broccoli.

Naslednji - 24. film o Jamesu Bondu v zadnjih 50 letih - bo pod okriljem MGM-a nastal enkrat v naslednjih treh letih; scenarij zanj bo spet napisal John Logan (Skyfall, Rango, Hugo, Sweeney Todd, Letalec ...) Če bo film res režiral Mendes, bo to pravzaprav neke vrste prelomnica za franšizo, ki že od osemdesetih, ko je John Glen režiral kar pet filmov, ni videla istega moža dvakrat na režiserjevem stolčku.

Lanski Skyfall je s skupnim zaslužkom 1,1 milijarde dolarjev postal komercialno najuspešnejši film o tajnem agentu MI5 vseh časov, obenem pa še osmi najdonosnejši film vseh časov (Pred tem ni še noben film o Bondu zaslužil več kot 600 milijonov dolarjev.)


Vredno ga je počakati
Še marca je bil Mendes v intervjuju za filmsko revijo Empire takole zadržan: "Zelo težko je bilo ne sprejeti zelo velikodušne ponudbe za režijo naslednjega filma o Bondu. Snemanje Skyfalla je bila ena najboljših izkušenj v mojem poklicnem življenju, toda imam še gledališče in druge obveze, med drugim produkciji Kralja Leara in Charlieja in tovarne čokolade, ki potrebujejo mojo popolno pozornost naslednje leto in še dlje."

Deadline poroča še, da sta se Wilson in Broccolijeva odločila počakati, da Mendes konča svoje gledališke obveznosti. Predstavnika studiev MGM in Sony nista pripravljena komentirati.