Foto:
Foto:

Indijskih filmov tako ni mogoče gledati v Lahoreju, Karačiju in Islamabadu, kot poročajo mediji, so konec tedna z ulic pakistanskih mest čez noč izginili plakati za bollywoodske filme, nadomestili pa so jih novi za pakistanske in hollywodske. Pakistanski kinematografi so pojasnili, da so se za bojkot odločili spontano iz solidarnosti s pakistanskimi vojaškimi silami.

Za potezo so se odločili zaradi povečanja vojaških napetosti med državama zaradi Kašmirja, ki je že desetletja vir napetosti. Bojkot filmov naj bi trajal vsaj nekaj tednov oz. dokler se odnosi med državami ne vrnejo v normalne tirnice. Ob tem priznavajo, da utegnejo imeti veliko finančno škodo, kajti indijski filmi so pri Pakistancih zelo priljubljeni.

Pakistanci so odgovorili na potezo Indijcev, potem ko je indijska zveza producentov v četrtek prepovedala sodelovanje pakistanskih igralcev in tehničnih sodelavcev v bollywoodskih produkcijah, eden od skrajno desničarskih politikov pa je celo pozval k izgonu pakistanskih igralcev iz države.

Kot je poročal BBC-jev urednik za Južno Azijo Charles Haviland, to ni prvič, da so se napetosti s političnega podija prenesle tudi na kulturno prizorišče. Bollywoodski filmi so izredno priljubljeni v Pakistanu, kjer se filmska industrija sicer znova postavlja na noge, vendar pa nikakor ni primerljiva z izjemno močno indijsko filmsko produkcijo.

Po vojni leta 1965 so bili indijski filmi v Pakistanu prepovedani kar 43 let, šele od leta 2008 lahko Pakistanci znova gledajo indijske produkcije v domačih kinematografih.

Kašmir je že desetletja vir trenj med državama, zaradi njega sta se dvakrat zapletli tudi v vojno. Odnosi med državama so se znova močno zaostrili pred dvema tednoma, po napadu na vojaško oporiščr v Uriju na obmejnem območju, ki je pod indijsko upravo, v katerem je umrlo 18 vojakov. To je bil najsmrtonosnejši napad v zadnjih letih. Indija je od takrat izvedla, po njenih besedah, niz "kirurško" natančno izvedenih napadov vzdolž meje, Pakistan pa njene navedbe zanika, češ da sta dva njena vojaka umrla v neposrednem napadu indijskih sil.