Trenutek, ki si ga verjetno zapomni vsak režiser: prva klapa prvega snemalnega dne za prvi celovečerec. Foto: Slovenski filmski center
Trenutek, ki si ga verjetno zapomni vsak režiser: prva klapa prvega snemalnega dne za prvi celovečerec. Foto: Slovenski filmski center
Darko Štante
Režiser in scenarist Darko Štante je diplomiral na Fakulteti za socialno delo in trenutno zaključuje drugostopenjski študij na AGRFT, smer filmska režija. Posledice so torej na nek način na presečišču njegovih dveh strok. Foto: Slovenski filmski center

Današnja družba od mladine vse preveč zahteva in pričakuje, pritiski so veliki, na drugi strani pa jim znotraj izobraževalnega in institucionalnega sistema ne ponuja ustrezne podpore in jih ne opremi s pravimi izkušnjami in znanjem, potrebnim za iskanje lastne identitete.

Vzgojni dom za problematično mladino je skrajni primer, kjer so pomanjkljivosti družbenih struktur še posebej vidne. Na kaj lahko najstniki v takšnih okoliščinah sploh upajo in k čemu lahko stremijo, je tema, s katero se ukvarjajo Posledice, so sporočili s filmskega sklada.

Že tako težka leta, ki lahko vplivajo na celo življenje
Osrednja tema filma je dvojno življenje protagonista Andreja, ki se na eni strani spopada s pričakovanji okolice, na drugi strani pa s posledicami, ki jih bodo njegova dejanja zanj imela v prihodnosti. Andrej se tako ves čas bori z lovljenjem ravnotežja med lastno identiteto, ki jo tvori spopad med spolnostjo in moralno integriteto ter javno podobo, ki naj bi jo vzdrževal tako pred svojimi starši kot tudi pred drugimi sovrstniki v zavodu.

V filmu igrajo Matej Zemljič, Timon Šturbej, Gašper Markun, Lovro Zafred in Lea Cok.

Kolektiv "maldih entuziastov"
Posledice so prvi celovečerni projekt filmskega društva Temporama, ki je bilo ustanovljeno konec leta 2012 kot kolektiv mladih filmskih entuziastov, v prihodnje pa si še naprej želijo podpirati mlade režiserje in scenariste. Do zdaj so producirali ali koproducirali več kratkih filmov in nekaj srednjemetražnih filmov v različnih fazah produkcije.

Tokratni celovečerni film nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra in v koprodukciji z NuFrame, Zwinger Film in 100.

Režiser in scenarist Darko Štante je diplomiral na Fakulteti za socialno delo in trenutno zaključuje drugostopenjski študij na AGRFT, smer filmska režija.