Na Beverly Hillsu rojeni Simon je že kot študent svoje stripe prodajal različnim časopisom. Foto: Reuters
Na Beverly Hillsu rojeni Simon je že kot študent svoje stripe prodajal različnim časopisom. Foto: Reuters
Simpsonovi
Po štirih sezonah je podpisal pogodbo, ki mu je dovolila izstop iz serije, a mu prinesla delež od vseh prihodnjih dobičkov - kar pomeni, da je na leto zaslužil nekje med 20 in 30 milijoni dolarjev. Foto: EPA

Simon je za svoje delo scenarista, režiserja in izvršnega producenta pri animirani seriji Simpsonovi, ki je neprekinjeno na sporedu že vse od leta 1989, dobil kar devet emmyjev.

Simon je bil "velik mož", je ob njegovi smrti tvitnil izvršni producent Simpsonovih Al Jean. "Dolgujem mu vse." Oboževalci se njegovemu spominu lahko poklonijo tako, je predlagal, da storijo kaj dobrega za živali.

Po diagnozi je razdal bogastvo
Ko je Simon leta 2012 dobil usodno diagnozo, so mu zdravniki napovedali še od tri do šest mesecev življenja. Svoje zavidljivo bogastvo - analitiki so ga ocenili na okrog sto milijonov dolarjev - je sklenil podariti v dobrodelne namene.

"Želim si pomagati živalim," je v intervjuju za Reuters povedal še avgusta. "Kar zadeva to, ali je to finančno smiselno - moj denar je in z njim lahko počnem, kar hočem. To je pač drag hobi, ki sem se ga lotil ob koncu življenja." Že leta 2002 je ustanovil Sklad Sama Simona, posvečen pomoči živalim.

Leta 1988 je Simon združil moči s producentom Jamesom Brooksom in animatorjem Mattom Groeningom; skupaj so za televizijo Fox razvili animirano serijo za t. i. "prime time", Simpsonove. Rumena družina ameriških slehernikov se je rodila kot animiran skeč v okviru Šova Tracey Ullman.

Simon je bil na čelu scenaristične ekipe; pomagal je razvijati široko paleto disfunkcionalnih likov okrog Homerja Simpsona. Po štirih sezonah je podpisal pogodbo, ki mu je dovolila izstop iz serije, a mu prinesla delež od vseh prihodnjih dobičkov - kar pomeni, da je na leto zaslužil nekje med 20 in 30 milijoni dolarjev. V špici serije je še vedno naveden kot izvršni producent.