Slika iz nagrobnika Emmetta Louisa Tilla. Foto: EPA
Slika iz nagrobnika Emmetta Louisa Tilla. Foto: EPA

Dokumentarni film naj bi osvetlil nova dejstva o umoru Emmetta Louisa Tilla, temnopoltega dečka, ki sta ga leta 1955 v ZDA dva belca ugrabila in brutalno umorila. Režiser filma je Keith Beauchamp, ki je rekonstruiral primer in ugotovil, da odgovornosti za umor ne nosita le morilca, ki ju je porota, v kateri je sedelo 12 belcev, oprostila vsakršne krivde.

Beauchamp se je z umorom Tilla ukvarjal deset let, zaradi njegovih naporov pa so lani pri FBI-ju ta primer tudi ponovno odprli. Dokumentarec bo med drugim ponudil tudi pripoved matere Emmetta Louisa Tilla in več prič tragičnega dogodka.

Vse zaradi žvižganja
Razlog za umor Tilla je bilo to, da naj bi mladenič zažvižgal, ko je v trgovini za prodajnim pultom zagledal prikupno mladenko. Tri dni za tem dogodkom so Tilla v hiši starega strica ugrabili, brutalno pretepli, ustrelili in odvrgli v reko Tallahatchie, kjer so kasneje našli njegovo truplo, okoli vratu pa je imel z bodečo žico privezan več kot trideset kilogramov težak del stroja za odstranjevanje semen iz bombaža.