Leonardu DiCapriu je pred petnajstimi leti zaupal že vlogo Romea v filmski priredbi Shakespearove tragedije, sedaj pa ga vidi v drugačni ljubezenski zgodbi, v vlogi Jaya Gatsbyja. Foto: EPA
Leonardu DiCapriu je pred petnajstimi leti zaupal že vlogo Romea v filmski priredbi Shakespearove tragedije, sedaj pa ga vidi v drugačni ljubezenski zgodbi, v vlogi Jaya Gatsbyja. Foto: EPA
Great Gatsby
Najbolj znana filmska priredba Velikega Gatsbyja je tista, v kateri sta v 70. letih zaigrala Robert Redford in Mia Farrow. Film je osvojil dva oskarja, za najboljšo kostumografijo in izvirno filmsko glasbo.
Carey Mulligan
V vlogi Gatsbyjeve neuslišane ljubezni bo zaigrala mlada igralka, ki navdušuje kritike, Carey Mulligan. Foto: EPA

Z ameriškim igralcem je avstralski režiser sodeloval že leta 1996 pri filmski adaptaciji Romeo + Julija in podobno kot priredba Shakesperjeve tragedije naj tudi film po romanu F. Scotta Fitzgeralda ne bi zvesto sledil predlogi.
Luhrmann vidi v kipečih in divjih 20. letih prejšnjega stoletja, času tik pred borznim zlomom, ki je pokazal duhovno siromaštvo za zgolj navideznim bleščečim sanjskim življenjem, podobnost z začetkom tega tisočletja in se odločil, da s pomočjo stare zgodbe posname družbeno kritiko sodobnosti.
Po slavnem Fitzgeraldovem romanu so posneli že več filmov, med temi je najbolj znan tisti, ki ga je po scenariju Francisca Forda Coppole režiral Jack Clayton leta 1974. V priredbi, ki je prejela dva oskarja, je Jaya Gatsbyja igral nepozabni Robert Redford, Daisy Buchanan pa Mia Farrow. Če bo Gatsby tokrat Leonardo DiCaprio, bo njegova neuslišana ljubezen britanska igralka, ki zadnje čase navdušuje v filmih, kot so Šola za življenje in Ne zapusti me nikdar, Carey Mulligan.
Tudi druge Fitzgeraldove zgodbe so neusahljivi vir navdiha za ameriške filmarje. Nazadnje je po Nenavadnem primeru Benjamina Buttona film posnel David Fincher.
Skrb za gospodarsko rast domovine
Snemanje Velikega Gatsbyja se bo začelo avgusta v Sydneyju, režiser pa je z oblastmi avstralske zvezne države New South Walesa pred nedavnim podpisal sponzorsko pogodbo. "Veliki Gatsby bo blagodejno vplival na filmsko industrijo zvezne države, še posebej če upoštevamo Luhrmannovo zavezanost vključevanju lokalnih igralcev, ekipe in strokovnjakov za vizualne učinke," je prepričana premierka New South Walesa Kristina Keneally. Projekt naj bi lokalnemu gospodarstvu prinesel več kot 120 milijonov avstralskih dolarjev oziroma 89 milijonov evrov ter omogočil številna nova delovna mesta.
Prvi film po polomu Avstralije
Po finančnem in kritičnem porazu visokoproračunskega filma Avstralija pred dvema letoma z avstralskima igralcema Nicole Kidman in Hughom Jackmanom v glavni vlogi bi Luhrmannu prišla prav donosna uspešnica. Kako uspešna bo še ena priredba ameriške literarne klasike, pa bomo lahko presojali prihodnje leto, ko naj bi film prišel v kinematografe.

Kot kaže, bo Luhrmann držal obljubo in med njegovim zadnjim filmom in novim projektom ne bo preteklo toliko let, kot je minilo od nastanka muzikala Moulin Rouge in Avstralije, z Velikim Gatsbyjem pa bo režiser svoj filmski opus zaokrožil na pet naslovov.