Britanski režiser Steve McQueen je s filmom 12 Years A Slave znova opravil mojstrsko delo, ocenjujejo kritiki. Foto: EPA
Britanski režiser Steve McQueen je s filmom 12 Years A Slave znova opravil mojstrsko delo, ocenjujejo kritiki. Foto: EPA
Glavno vlogo je odigral britanski igralec Chiwetel Ejiofor. Foto: EPA
Brad Pitt pravi, da mu je v čast, da je lahko sodeloval pri tem filmu. Foto: EPA

Po premierni projekciji filma na filmskem festivalu v Torontu, ki se ga je udeležila tudi ekipa filma, je med kritiki in novinarji završalo. "Dovolj sem se zbral, da lahko rečem, da je 12 Years A Slave najboljši, emocionalno najmočnejši film, kar sem jih videl v zadnjem desetletju," je po ogledu filma prek Twitterja sporočil Adam B. Vary s portala BuzzFeed. "Končajte stave, zaprite knjige in si zapomnite tole: pravikrat sem videl film, ki bo gotovo prejel oskarja za najboljši film," je hvalospev, kot poroča Huffington, napisal urednik filma pri reviji Vulture Kyle Buchanan.

Film je v Torontu naletel na izjemen odziv: gledalci so jokali, vzdihovali, nekaj jih je med krutimi prizori celo zapustilo dvorano, ob koncu pa so stoje zaploskali novemu filmu režiserja, ki se je podpisal že pod odmevna filma Lakota in Sramota.

Kandidati za kipce se predstavijo
Šest mesecev pred podelitvijo oskarjev se tako boj za zlate kipce ne le razplamteva, ampak se govori tudi že o prvih imenih zmagovalcev. Številni iz občinstva v Torontu so prepričani, da McQueenovemu filmu ne bo ušla nagrada ameriške filmske akademije za najboljši film, McQueenu za režijo, med kandidati za najboljše igralce pa bodo gotovo tudi Chiwetel Ejiofor za najboljšega igralca, Michael Fassbender za najboljšo stransko moško vlogo in Lupita Nyongo'o za žensko stransko vlogo.

Film so že prejšnji teden z vzhičenimi odzivi sprejeli gledalci na festivalu v Telluridu, a kot piše Guardian, je navdušenje v Torontu, kjer so se premiere udeležili tudi vsi glavni igralci, še pomembnejši korak v tlakovanju poti do oskarjev.

V svojem tretjem filmu Queen zvesto sledi knjižni osnovi, in sicer avtobiografiji Solomona Northupa. Scenarist John Ridley je knjigo priredil za velika platna, pobudo za ekranizacijo tega pa je dala McQueenova partnerica Bianca Stigter.

Fassbender tokrat kot kruti plantažni lastnik
Pretresljiva drama predstavlja življenje temnopoltega Northupa, ki je z družino svobodno živel blizu New Yorka, ko so ga leta 1841 omamili, ugrabili in prodali kot sužnja. Northupa je v filmu izvrstno upodobil izjemni Chiwetel Ejiofor, ki mu kritiki napovedujejo vsaj nominacijo, če ne že "gotovega" oskarja za glavno moško vlogo. Northupa najprej kupi napredni lastnik in baptistični pridigar Wiliam Ford, ki ga igra Benedict Cumberbatch, potem pa lastništvo nad njim dobi kruti lastnik plantaž Edwin Epps, ki ga je upodobil nemški igralec Michael Fassbender.

Ta je z McQueenom moči združil že v obeh prejšnjih režiserjevih filmih, leta 2011 v Sramoti in leta 2008 v Lakoti. V primerjavi s protagonistoma v Sramu in Lakoti je tokrat glavni junak, ki ga v nasprotju s prej omenjenima filmoma ne igra Fassbender, deležen sočutja in razumevanja, hkrati pa McQueen tudi tokrat v film izvrstno vpleta zanj značilne nenavadne instalacijske vložke.

Brad Pitt navdušen nad filmom: To je to!
Po projekciji filma se je McQueen z ekipo vrnil na oder, kjer so bili deležni stoječih ovacij. Med njimi je bil tudi Brad Pitt, ki je pri filmu sodeloval kot producent in kot igralec, upodobil je sočutnega tesarja. "Steve je bil prvi, ki je zastavil veliko vprašanje: 'Zakaj ni več filmov o ameriških sužnjih?' In lahko dodam samo še to: če nikoli več ne sodelujem pri nobenem filmu, mi zadošča. V čast mi je, da sem lahko sodeloval pri tem filmu," je bil nad filmom navdušen Pitt.

Film prihaja na redni spored ameriških kinematografov 18. oktobra.

Oglejte si napovednik za film: