Deadpool predstavlja protiutež
Deadpool predstavlja protiutež "poštenjakarjem", kot so Maščevalci: samega sebe ne jemlje resno, preklinja in skrbi predvsem za lastno kožo. Foto: Kolosej
Deadpool
Kadar je treba promovirati Deadpoola, Reynoldu noben napor ne bi bil odveč. Foto: Reuters

Pretekli konec tedna je bilo potrjeno, da je režiser Deadpoola Tim Miller odstopil od režije filmskega nadaljevanja franšize - šlo je, kot je v objavah za javnost to po navadi ubesedeno, za "ustvarjalna nesoglasja" med njim in zvezdnikom filma, Ryanom Reynoldsom.

Poročila seveda hitijo dodajat, da vsi vpleteni ostajajo v prijateljskih odnosih in da bo studio Fox z Millerjem še naprej sodeloval: zanje bo režiral znanstvenofantastično srhljivko Influx, ki je prav tako zastavljena kot začetek nove franšize. (Podatek, da se režiser torej ni sprl s studiem in z njimi še naprej sodeluje, je v tem kontekstu najbrž pomenljiv. Malo manj uradni viri - filmski blogi - krivca iščejo v Reynoldsovem domnevno prevelikem egu, češ da je zdaj, ko z Millerjem nista več avtsiderja, ki se borita za preboj njune skupne ideje, na prestolu prostor le za enega izmed njiju.)

"Mali" film, ki je vse presenetil
Deadpool je bil v resnici prvi igrani celovečerec, ki ga je Miller režiral; pred tem se je ukvarjal predvsem s posebnimi vizualnimi učinki in računalniškimi igrami. Film se je v kinematografih odrezal veliko bolje, kot mu je kdor koli napovedoval: v svetovnem merilu je zaslužil skoraj 800 milijonov dolarjev, kar je za film z 58-milijonskim proračunom odličen izkupiček. Med drugim je podrl tudi rekord najdonosnejšega filma s cenzorsko oznako R v zgodovini.

Največ zaslug za to, da se je Deadpool "prijel", gre najbrž pripisati viralni promocijski kampanji in Reynoldsovemu neutrudnemu lobiranju v korist filma.

Miller nikoli ni podpisal pogodbe za režijo drugega filma, poroča filmski blog Deadline, a je bil doslej eden izmed sodelavcev pri razvoju projekta in je celo pomagal pri scenariju. Scenarista Rhett Reese in Paul Wernick ostajata na krovu projekta.

Reynolds je v Deadpoolov dres prvič zlezel za sicer kritiško raztrgani blockbuster Wolverine, pozneje pa si je za svoj lik izgovoril samostojen film. Igralec je imel pri prvem delu še vlogo producenta, kar naj bi držalo tudi za nadaljevanje.