Mischer in Cohen bosta predvsem s pomočjo projekcij med prireditvijo ustvarila šest ali sedem med seboj popolnoma različnih prizorišč, ki naj bi gledalce (tako tiste v dvorani kot tiste pred TV-zasloni) popeljala onkraj meja gledališča Kodak, pa naj bo to v določeno zgodovinsko obdobje ali duh določenega filmskega žanra. Foto: Reuters
Mischer in Cohen bosta predvsem s pomočjo projekcij med prireditvijo ustvarila šest ali sedem med seboj popolnoma različnih prizorišč, ki naj bi gledalce (tako tiste v dvorani kot tiste pred TV-zasloni) popeljala onkraj meja gledališča Kodak, pa naj bo to v določeno zgodovinsko obdobje ali duh določenega filmskega žanra. Foto: Reuters
Nominiranci za oskarje 2011
Stavnice se trenutno nagibajo v korist Kraljevega govora, a Črnega laboda in bratov Coen prav tako še ne moremo odpisati. Ali pa lahko v zadnjem času pešajoči momentum znova najde Socialno omrežje? Foto: EPA
Anne Hathaway
Po mnenju letošnjih producentov je prireditev 'boljša', kadar jo vodijo filmske zvezde. Foto: EPA

Iz prenosa, ki ga moramo na stari celini vsako leto gledati sredi noči (letos bo to z nedelje na ponedeljek), bodo za najnovejšo izdajo črtali nekaj že ustaljenih delov, ki po navadi pripomorejo k maratonski dolžini celotne prireditve. Zato se bomo v nedeljo lahko pod nosom obrisali za montažo filmov, kakršna je bila na primer lanski poklon žanru grozljivk. Na sporedu sicer ostajajo kratki odlomki iz vseh kandidatov za oskarja za najboljši film ter kratki, v naprej posneti uvodniki v posamezne segmente podelitve, ki naj bi nas popeljali v zgodovino Hollywooda, "v okviru samega jedra oddaje pa ne bo nobenih sekvenc filmskih montaž", napovedujeta producenta Bruce Cohen in Don Mischer.

Dve leti "star" običaj poklona igralskim nominirancem - črtan
Konec je tudi s šele dve leti staro tradicijo, v skladu s katero je dvakrat po pet igralcev prišlo na oder in povedalo nekaj besed o svojih kolegih, nominiranih za oskarja za najboljšo moško oziroma žensko vlogo. "Pri tem nam je bilo neznansko všeč, da je vsak izmed nominirancev resnično dobil poklon, kakršnega si zasluži," pravi Cohen. "Ampak za letos smo na posnetku oskarjev iz leta 1970 našli različico tega, pri kateri nam ni treba na oder pripeljati še petih drugih igralcev, in jo posnemali."

Med zanimivejšimi novostmi je ta, da so letos za promocijo pred samim "dnevom D" in s podelitvijo povezane prireditve uporabili matere nominirancev v glavnih kategorijah; nekaj izmed njih jih bo med prenosom sedelo tudi v dvorani gledališča Kodak.

Cher bi dvignila gledanost
Na spored se vračajo izvedbe vseh štirih za oskarja nominiranih filmskih pesmi, ki so jih lani z njega hladnokrvno črtali. Producenta si ob tem dovolita komentar, da obžalujeta, da na oder ne moreta pripeljati Cher z balado You Haven't Seen the Last of Me (iz filma Burlesque), ki jo je Akademija pri delitvi nominacij spregledala (pa čeprav je dobila zlati globus). "Bili smo presenečeni in razočarani," priznava Cohen.

Namesto Cher se obetajo druge glasbene točke. Redni gost oskarjev Randy Newman bo zaigral We Belong Together iz filma Svet igrač 3. Mandy Moore in Zachary Levy, ki v Zlatolaski pojeta duet I See The Light, prihajata v družbi skladatelja Alana Menkena, Gwyneth Paltrow, ki se je za film Country Strong vživela v kožo country zvezde Kelly Canter, pa bo v živo ponovila skladbo Coming Home.

Ker Britanka Dido, ki je bila z Rollom Armstrongom in A. R. Rahmanom nominirana za pesem If I Rise (iz filma 127 Hours), ne more priti, so namesto nje producenti rekrutirali lansko gostjo Kina Šiška, za grammyja nominirano Florence Welch.

Voditelja: prvič igralec in igralka
Da poskušajo veleumi za podelitev oskarjev preizkušeno formulo vsako leto malo spreminjati, dokazuje tudi izbira voditeljev: letos to, denimo, ne bo komik, ampak predstavnika mladega Hollywooda James Franco in Anne Hathaway, ki naj bi slovesnosti vdahnila "mladost in svežino". "Med gledanjem prejšnjih podelitev sva namreč ugotovila, da so bile najboljše tiste, ki so jih vodile filmske zvezde," sta prepričana Cohen in Mischer. Čeprav nista pozabila na obvezni kompliment lanskima voditeljema Alecu Baldwinu in Stevu Martinu, se jima zdi, da sta bila to zvezdi v širšem pomenu besede, in ne strogo filmska igralca. "Z letošnjo podelitvijo skušamo prenesti poudarek na trajno moč filma in to, kako filmi na nas vplivajo." Še ena ugotovitev, do katere sta prišla: še nikoli v zgodovini podelitve nista večera vodila filmski zvezdnik in zvezdnica hkrati.
Spodaj si oglejte še nekaj fotografij priprav tribun in okolice za nedeljsko podelitev.