'Rad bi se zahvalil varnostnikom, da so me sploh spustili v dvorano.' Nikar tako skromno, Colin Firth! Foto: Reuters
'Rad bi se zahvalil varnostnikom, da so me sploh spustili v dvorano.' Nikar tako skromno, Colin Firth! Foto: Reuters

Do danes je bilo edinkrat, ko sem se počutil, da imam v rokah trofejo, ki priča o mojem uspehu, trenutek, ko sem dobil člansko kartico SAG-a, dokaz, da sem član tega izjemnega združenja. Če si odraščal v Angliji, to ni nekaj, kar pričakuješ, da se bo kdaj znašlo v tvoji denarnici. Zame je zato imela poseben sijaj, z njo sem mahal okrog v upanju, da mi bo prinesla pozornost žensk, mi pomagala priti v klube ... Seveda mi ni, niti malo. Rad bi se zahvalil - zdaj, ko vidim, kdo vse je v dvorani - varnostnikom, da so me sploh spustili v stavbo.

Zahvalni govor Colina Firtha.
Christian Bale
Christian Bale in Firth sta praktično nepremagljiva, odkar so njuna filma začeli predvajati različnim žirijam. Foto: Reuters
Natalie Portman
Natalie Portman je nagrado prejela iz rok lanskega oskarjevca Jeffa Bridgesa. Foto: Reuters
Alec Baldwin
Alec Baldwin je nagrado (zasluženo) domov odnesel za svojo vlogo arogantnega izvršnega producenta Jacka Donaghyja (30 Rock). Že peto leto zapored. Foto: Reuters
Betty White
Nekdanje 'zlato dekle' Betty White, ki se je pred nekaj leti napol po zaslugi ene tistih nepojasnljivih internetnih šal zavihtela nazaj pod žaromete, je bila nagrajena za svojo vlogo v novi seriji Hot in Cleveland. Foto: Reuters

Dan po sobotni zmagi režiserja Toma Hooperja na podelitvi nagrad režiserskega ceha (Directors Guild of America) je bil Kraljev govor prepričljiv zmagovalec še enega slavja, podelitve nagrad ameriškega igralskega ceha (Screen Actors Guild Awards), od koder so odšli s kipcema za najboljšo igralsko zasedbo v celoti in najboljšo glavno moško vlogo (Colin Firth). Podobno brez presenečenj je minila podelitev nagrade za najboljšo žensk vlogo: tudi tukaj jo je dobila Natalie Portman za svoj nastop v Črnem labodu.

Razdelitev nagrad za najboljšo stransko vlogo je prav tako minila v skladu s pričakovanji: igralske kolege sta najbolj prepričala Christian Bale v vlogi odcvetelega boksarja in Melissa Leo kot njegova pokroviteljska mama (The Fighter).

Edina dilema na podelitvah nagrad, ki se v odštevanju do Oskarjev vrstijo kot po tekočem traku, se zdi osnovna dihotomija med Fincherjevim Socialnim omrežjem in Hooperjevim Kraljevim govorom. Če je Fincherjeva drama o nastanku Facebooka prevzela vodstvo na podelitvi zlatih globusov, se je v zadnjem tednu na podelitvi nagrad DGA in zdaj še SAG sreča nasmehnila Angležem in njihovi zgodbi o težavah očeta kraljice Elizabete II.

Firthov neuničljiv britanski humor
"Rad bi se zahvalil varnostnikom, da so me sploh spustili v dvorano," je v svojem zahvalnem govoru dejal Colin Firth, ki je s tem samo podčrtal, kako hitro je Kraljev govor Socialnemu omrežju prevzel štafeto oskarjevskega favorita v kategorijah najboljšega filma in režiserja (pohvali se lahko z največ oskarjevskimi nominacijami, dvanajstimi, najvišje priznanje pa je film dobil tudi na podelitvi nagrad ceha ameriških filmskih producentov, Producers Guild of America).

Je usoda res že zapečatena?
V 62-letni zgodovini podeljevanja nagrad ceha ameriških režiserjev se je samo šestkrat zgodilo, da dobitnik nagrade za najboljšo režijo v isti sekciji ne bi slavil tudi na Oskarjih. Statistika obenem narekuje še, da gresta oskarja za najboljšo režijo in najboljši film skoraj vedno na isti naslov.

Vsi štirje dobitniki nagrad SAG v igralskih kategorijah so pred tem dobili tudi zlate globuse, zato je staviti nanje na Oskarjih prav tako precej varna izbira. Bale in Firth sta praktično nepremagljiva, odkar so njuna filma začeli predvajati različnim žirijam - malo prostora za "odstopanja" je morda le še na ženskem polu nominacij.

Natalie Portman ima precej močno tekmico v Annette Bening, ki je v komični drami The Kids Are All Right igrala strogo lezbično mamo. Beningova je bila v svoji karieri že trikrat nominirana za oskarja (dobila pa ga ni nikoli), zato je čisto mogoče, da se jo bo Akademija letos usmilila. V kategoriji stranske vloge je prav tako nezanemarljiva 14-letna Hailee Steinfeld, za katero je vloga deklice, ki skuša v vesternu Pravi pogum s pomočjo zapitega plačanca izslediti morilca svojega očeta, šele prva večja filmska preizkušnja. (To ne bi bilo prvič, da bi na Oskarjih zasijala mladoletnica: v preteklosti so slavile 16-letna Patty Duke (The Miracle Worker), 11-letna Anna Paquin (Klavir) in 10-letna Tatum O'Neal (Paper Moon)).

A na nagradah SAG je kljub vsemu slavila Melissa Leo, ki jo je Hollywood pravzaprav "odkril" šele pri 50 letih (no, pred dvema letoma je bila za oskarja nominirana za vlogo v Frozen River). Včeraj je bila na zmagovalnem podiju brez besed: "Veliko bolje mi gre, ko mi kdo napiše, kaj moram povedati, in izbere, kaj moram obleči," je bila skromna. "Zame je ta sezona nagrad izjemna."

Pet minut za spontanost
Čeprav so šli vsi kipci na predvidljive naslove, je bilo na podelitvi nagrad SAG kljub vsemu še nekaj prostora za presenečenja - denimo to, da je s Christianom Balom na oder prišel nekdanji boksar Dicky Eklund, torej človek, čigar usoda je film The Fighter navdihnila. "Hvala, da si imel tako življenje, in hvala, da si mi pustil, da te igram. Pravi džentelmen si," mu je na dušo popihal Bale. "Zdaj si mi všeč."

Geoffrey Rush, ki je v kategoriji igralca v stranski vlogi ostal "zgolj" nominiranec, je v zaodrju komentiral, da je Kraljev govor hvalnica monumentalnemu govorništvu v času, ki je navajen na jedrnate izjave. "Čudovito je slišati govor, ki ima moč v pogon spraviti celoten narod," si skrivnost priljubljenosti filma razlaga Rush. In zdi se, da bo zgodba o kralju, ki mora na predvečer II. svetovne vojne najti svoj glas in z govorom ohrabriti svoje podanike, tudi na "veliko noč" 27. februarja navdihnila kar nekaj zahvalnih govorov.

Kaj pa na malih zaslonih?
Združenje Screen Actors Guild se na svoji podelitvi nagrad vsako leto spomni tudi na najboljše dosežke na področja televizije. Letos so to po njihovem mnenju naslednji:

Najboljša ženska vloga v nadaljevanki (drama)
Julianna Margulies (The Good Wife)
Najboljša moška vloga v nadaljevanki (drama)
Steve Buscemi (Boardwalk Empire)
Najboljša celotna igralska zasedba v nadaljevanki (drama)
Boardwalk Empire

Najboljša ženska vloga v nadaljevanki (komedija)
Betty White (Hot in Cleveland)
Najboljša moška vloga v nadaljevanki (komedija)
Alec Baldwin (30 Rock)
Najboljša celotna igralska zasedba v nadaljevanki (komedija)
Modern Family

Najboljša moška vloga v TV-filmu ali miniseriji
Al Pacino (You Don't Know Jack)
Najboljša ženska vloga v TV-filmu ali miniseriji
Claire Danes (Temple Grandin)

Do danes je bilo edinkrat, ko sem se počutil, da imam v rokah trofejo, ki priča o mojem uspehu, trenutek, ko sem dobil člansko kartico SAG-a, dokaz, da sem član tega izjemnega združenja. Če si odraščal v Angliji, to ni nekaj, kar pričakuješ, da se bo kdaj znašlo v tvoji denarnici. Zame je zato imela poseben sijaj, z njo sem mahal okrog v upanju, da mi bo prinesla pozornost žensk, mi pomagala priti v klube ... Seveda mi ni, niti malo. Rad bi se zahvalil - zdaj, ko vidim, kdo vse je v dvorani - varnostnikom, da so me sploh spustili v stavbo.

Zahvalni govor Colina Firtha.