Adam Sandler je nelaskavo lento odnesel že drugo leto zapored (pred njim je bil
Adam Sandler je nelaskavo lento odnesel že drugo leto zapored (pred njim je bil "na tapeti" Eddie Murphy). Foto: EPA
Še najbolj vdani oboževalci "bromance" med Johnnyjem Deppom in Timom Burtonom se najbrž počasi strinjajo, da bi fanta svoje gotičarsko naličene ekscentrike lahko za nekaj časa obesila na klin. Vse skupaj že zelo smrdi po postanem. Foto: Kolosej
Sandra Bullock ni ravno prva, na katero bi pomislili ob "preplačanih igralkah", a sta jo na seznam potisnila visoka honorarja za film Gravitacija in The Blind Side. Foto: EPA

Hollywood svojim največjim zvezdam za vsak film plača milijone dolarjev. Nekateri so take naložbe več kot vredni, drugi pa - na podlagi zaslužka njihovih zadnjih treh filmov - niti ne.

Pri Forbesu so s svojim tradicionalnim seznamom ugotovili, da je že drugo leto zapored najbolj preplačan igralec Adam Sandler, eden izmed redkih, ki še vedno mirno lahko zahteva po 15 milijonov dolarjev za film, pa čeprav je v zadnjih letih med drugim zagrešil "zločine", kot sta komedija Jack & Jill, v kateri je igral dvojčka, brata in sestro, ter That's My Boy, v kateri je 47-letni komik igral očeta 35-letnega Andyja Samberga. pri vsem skupaj je ironično to, da je bil Sandlerjev zadnji film, komedija Odrasli 2, v resnici uspešnica - v svetovnem merilu je zaslužila 246 milijonov dolarjev - pa to vseeno ni odtehtalo polomij dveh zgoraj omenjenih filmov.

"Ocenjujemo, da je Adam Sandler za vsak dolar, ki so ga vložili vanj, zaslužil 3,2 dolarja," poroča Forbes, kar je tudi najmanjši plus vseh igralcev, ki so jih pri reviji vzeli pod drobnogled.

Takoj na drugem mestu Sandlerju sledi Johnny Depp, nekoč (tudi) ime neodvisnega filma in pozneje zvezdnik ene najdonosnejših franšiz tega tisočletja (Pirati s Karibov), ki pa se mu je v zadnjem času dvakrat zalomilo - z akcijskim vesternom Samotni jezdec in vampirsko komedijo Temne sence. Njegov skupni zaslužek na vsak vložen dolar je tako le 4,10 dolarja.

Zgovorne številke
Revija Forbes ima vsako leto isto metodologijo: v račun vzamejo zadnje tri filme, ki jih je določeni igralec posnel do junija iztekajočega se leta, in nato njihov zaslužek primerjajo z igralčevim honorarjem. Pri tem ne upoštevajo igralcev v epizodnih vlogah in v animiranih filmih ter filmov, ki so imeli samo omejeno distribucijo.

Prvo trojico zaokroži še eno znano ime s Forbesovih vsakoletnih seznamov: Ben Stiller, ki je v začetku decembra v ameriških kinematografih "udaril" s tretjim delom Noči v muzeju, je z izkupičkom 4,80 dolarja prav tako na "zmagovalnih" stopničkah. Tja sta ga spravila filma Oropaj bogataša (Tower Heist) in Straža (The Watch), ki sta se oba kilavo odrezala v kinematografih.

Ryan Reynolds, ki je s komedijo R.I.P.D. zagrešil enega največjih napak leta 2013, je s 4,90 dolarja na četrtem mestu. V prvo peterico se je prebil še dvakratni oskarjevec Tom Hanks z izkupičkom 5,20 dolarja. "Zasluge" gredo predvsem visokoproračunskemu spektaklu Atlas oblakov, v katerem ima Hanks kar šest različnih vlog.

Zanimivo pa je, da je letos v prvi deseterici ena sama ženska: Sandra Bullock, ki studiu prinese devet dolarjev na vsak dolar honorarja, ki ji ga odštejejo. To lahko pomeni samo, da so filmi z ženskimi igralkami bolj donosni, ali pa da so igralke plačane manj kot njihovi moški kolegi (to bo najbrž bližje resnice).