Takšna nastavitev pred fotografske aparate je precej krivična, saj je večino igranja opravil Cusak sam. Foto: EPA
Takšna nastavitev pred fotografske aparate je precej krivična, saj je večino igranja opravil Cusak sam. Foto: EPA
John Cusak
John Cusak se je podal v svet paranormalnih pojavov. Foto: EPA

Na to namiguje že uporaba skladbe skupine Carpenters We've Only Just Begun, ki ni namenjena zbujanju sentimentalnih občutkov, ampak naraščanju napetosti in tesnobnih občutkov. V glavni vlogi filma, ki je preplavil ameriške kinematografe, se predstavlja John Cusack, temu pa se pridružujeta še Samuel L. Jackson in Mary McCormack.

In čeprav kaže film nekaj podobnosti s Kingovim delom Izžarevanje (The Shining), ameriški kritiki ocenjujejo, da po vsej verjetnosti ne bo dosegel takšnega uspeha kot film Stanleyja Kubricka.

Kaj je potrebno, da začnemo verjeti?
Tako kot pri Izžarevanju je dogajanje postavljeno v hotel, v katerem straši. Cusack upodablja Mika Enslina, izmozganega pisatelja, ki se preživlja s cenenimi knjigami o zakletih ljudeh. In čeprav se zna sijajno vživeti v svoje zgodbe, sam ne verjame v nadnaravne pojave, ki jih cinično raziskuje. Vse to se spremeni, ko se v newyorškem hotelu Dolphin nastani v sobi 1408, kjer ga grozljivi pojavi hitro prestavijo iz skupine skeptikov med tiste, ki v tovrstne pojave verjamejo.

V bistvu John Cusak ne predstavlja le glavne vloge, ampak skoraj celotno igralsko zasedbo, saj je Samuel L. Jackson prevzel le manjšo stransko vlogo upravnika hotela, ki skuša Enslina opozoriti na temno preteklost sobe. Mary McCormack pa ima še "manjšo" vlogo in nastopa v vlogi Enslinove odtujene žene, ki se pojavlja predvsem v moževih spominjanjih.

Prav Cusakovi odlični igri in pristopu režiserja Mikaela Hafstroma, ki je med drugim posnel za oskarja nominirani švedski film Zlo, pa kritiki pripisujejo klavstrofobični učinek filma.