Jack Nicholson že desetletje, od komedije Preden se stegneva, v kateri je zaigral z Morganom Freemanom, ni ustvaril večje vloge. Foto: Reuters
Jack Nicholson že desetletje, od komedije Preden se stegneva, v kateri je zaigral z Morganom Freemanom, ni ustvaril večje vloge. Foto: Reuters
Znano je, da Američani niso navdušeni nad gledanjem filmov s podnapisi, zdaj bo svojo ameriško različico dobil tudi Toni Erdmann. Foto: Liffe

79-letna hollywoodska legenda se posebej za to priložnost vrača iz upokojitve, na platnih ga nismo videli že od leta 2010. Kot so zapisali pri cehovskem časopisu Variety, je vloga kot pisana na kožo "godrnjavemu" igralskemu veteranu.

Izvirni film, ki smo ga videli na lanskem Liffu, je režirala Maren Ade, gre za zgodbo o Winfriedu, postarenem učitelju klavirja (Peter Simonischek), ki s čudaškimi šalami rad spravlja okolico v zadrego. Nenadoma se odloči, da bo z obiskom presenetil hčerko Ines (Sandra Hüller). Ta je resna in ambiciozna poslovna ženska, ki se kot korporativna strateginja ravno ukvarja s pomembnim projektom v Bukarešti.

Ko razočaran ugotovi, da je hčerka vse svoje življenje posvetila karieri in nima časa za družino, se Winfried, preoblečen v karizmatičnega Tonija Erdmanna, vrne. S pomočjo nove identitete omreži Inesine šefe in prijatelje ter spozna hčerkine skrivnosti.

"Najboljši film leta, morda desetletja"
Film, ki je decembra pobral nagrado za najboljši evropski film leta in je tudi v konkurenci za tujejezičnega oskarja, je požel izjemne kritike že na premieri v Cannesu, direktor Liffa Simon Popek ga je označil za "ne samo najboljši film zadnjega leta, ampak morda kar desetih ali pa petnajstih let", tudi MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc mu je namenila čisto petico.

Menda si je vlogo zaželel Nicholson sam, saj naj bi ga film izjemno navdušil. Prav on je producentu Bradu Greyu s Paramounta predlagal, da bi nemško uspešnico posneli na novo. Vlogo njegove hčerke naj bi prevzela komičarka Kristen Wiig. Celotna ekipa soustvarjalcev poleg producentov Adama McKaya in Willa Ferrella še ni znana, bo pa pri projektu sodelovala tudi režiserka izvirnika Maren Ade, za katero bi hollywoodska različica gotovo pomenila velik karierni preobrat.

Ta je sicer pred časom za časnik Observer povedala, da je priredba filma za ameriško občinstvo ne zanima. "Bojim se, da je to zelo zelo daleč od mojega načina dela," je dejala in dodala: "V Evropi sem v tako dobrem položaju in vesela sem, da sem tudi producentka svojega filma. Imam toliko svobode, da mislim, da bi se ji bilo težko odpovedati - in za kaj?" Ob tem se je še pošalila, da bi katerikoli hollywoodski remake moral izrezati uro dogajanja iz filma, ki je sicer dolg 162 minut.

Kot že omenjeno, je Nicholson v filmu nazadnje nastopil leta 2010, in sicer v ne najuspešnejši komični drami Jamesa L. Brooksa How Do You Know. Kasneje se je veliko govorilo o njegovi domnevni upokojitvi, a je v intervjuju iz leta 2013 trikratni oskarjevec (nazadnje je zlati kipec dobil za vlogo ljudomrznega pisatelja v Bolje ne bo nikoli pred skoraj 20 leti) pojasnil, da ni nehal igrati, ampak je "samo nehal osvajati ženske".