V filmu z naslovom Spectre, ki bo v kinematografih čez slabo leto, natančneje 6. novembra 2015, bo glavno vlogo še enkrat prevzel
V filmu z naslovom Spectre, ki bo v kinematografih čez slabo leto, natančneje 6. novembra 2015, bo glavno vlogo še enkrat prevzel "blond Bond", britanski očarljivec Daniel Craig. Foto: Reuters
Najprej se je zdelo, da je hekerski napad povračilo za komedijo The Interview, v kateri skušata James Franco in Seth Rogen atentirati severnokorejskega diktatorja. Foto: Reuters

Producentska ekipa filma Spectre je potrdila, da je bil njihov scenarij ena od žrtev novembrskega spletnega napada na studio Sony. Zdaj so pri Eon Productions seveda zaskrbljeni, da bo scenarij, tako kot doslej že precej zasebne korespondence in podatkov, pristal na spletu. Premiera filma je napovedana za november naslednjega leta.

"Pri Eon Productions smo danes zgodaj zjutraj izvedeli, da je zgodnja različica scenarija za novi Bondov film Spectre v svežnju gradiv, ki so ga hekerji ukradli studiu Sony in nezakonito objavili na spletu. Skrbi nas, da nameravajo tretje stranke, ki so prejele ukradeni material, objaviti scenarij ali njegovo vsebino," se glasi izjava na uradni strani filma.

Za korenite spremembe zgodbe je verjetno prepozno: snemanje Spectra se je namreč že začelo, tik po tem, ko so v Londonu s precej pompa na tiskovni konferenci razkrili celotno igralsko zasedbo in naslov 24. bondiade. Akcijski spektakel bodo pod taktirko Sama Mendesa - podpisal se je že pod prejšnji film iz franšize - snemali v Londonu, mehiški prestolnici, Rimu, Maroku in na več gorskih prizoriščih v Avstriji. Osrednji lik se bo kot po navadi naokrog prevažal v slogu: v novem aston martinu DB10.

Obenem je predstavnik studia Sony že zanikal nove govorice, da je bil studio zaradi spletnega napada prisiljen ustaviti produkcijo filma. "Snemanje se nadaljuje po načrtu," je zagotovil Robert Lawson. Bondova franšiza je pravzaprav Sonyjeva najdragocenejša franšiza: Skyfall je lani zaslužil neverjetnih 1,2 milijarde dolarjev.

Storilci še vedno anonimni
Hekerji so računalniško mrežo studia Sony v Kaliforniji onesposobili 24. novembra. V javnosti so se kmalu pojavile številke zdravstvenega zavarovanja in višine honorarjev za tisoče Sonyjevih uslužbencev, tudi za velike zvezde. Še bolj neprijetna za vpletene je bila objava zasebnih elektronskih sporočil, v katerih večinoma producent Scott Rudin in šefica Sonyja Amy Pascal precej grdo opravljata zvezdnike in se celo rasistično pošalita na račun predsednika Obame. Severna Koreja je že zanikala vpletenost v napad - ta naj bi bil po prvih špekulacijah povračilo za komedijo The Interview - a ga obenem pozdravila kot "pravično dejanje". Celoten primer raziskuje FBI.