Rickman je po vsem svetu zaslovel leta 1988, ko je briljiral kot Hans Gruber, nemezis Brucea Willisa v prvem delu akcijske sage Umri pokončno. Foto: Imdb
Rickman je po vsem svetu zaslovel leta 1988, ko je briljiral kot Hans Gruber, nemezis Brucea Willisa v prvem delu akcijske sage Umri pokončno. Foto: Imdb
Alan Rickman
Alan Rickman (1946-2016). Foto: Reuters
Alan Rickman
Alan Rickman je v franšizi Harry Potter upodobil profesorja Robausa Rawsa. Foto: Imdb
Alan Rickman
Alan Rickman na predlanski premieri filma A Little Chaos, ki ga je režiral in v njem tudi nastopil v vlogi kralja Ludvika XIV. Foto: EPA

Širšo slavo je dosegel z gledališko vlogo Vicomta de Valmonta, za katero je bil nominiran za nagrado tony. Med drugim je nastopil v franšizi Harry Potter, kjer je upodobil profesorja Robausa Rawsa, v praznični komediji Pravzaprav ljubezen, Truly Madly Deeply, Razsodnosti in rahločutnosti in drugih.

Šarmantni zlikovec z žametnim glasom
Po vsem svetu je zaslovel leta 1988, ko je briljiral kot Hans Gruber, nemezis Brucea Willisa v prvem delu akcijske sage Umri pokončno. Vlogo je dobil le dva dni po tem, ko je prišel v Los Angeles pri starosti 41 let.

V resnici se je zdelo, da so mu vloge zlobcev najbolj pisane na kožo: leta 1991 je bil v novi adaptaciji Robina Hooda (s Kevinom Costnerjem v naslovni vlogi) izjemen šerif Nottinghamski - vloga mu je prinesla nagrado bafta -, štiri leta pozneje pa še Rasputin v HBO-jevi adaptaciji. Vloga mu je prinesla zlati globus za najboljšega igralca v TV-filmu. Za bafto, t. i. britanskega oskarja, je bil nominiran še trikrat, med drugim za vlogo v filmu Razsodnost in rahločutnost, ki ga je režiral Ang Lee.

Rickman velja za enega najbolj priljubljenih britanskih igralcev zadnjih treh desetletij, slovel pa je tudi po svojem bogatem žametnem glasu.

Tudi na režiserskem stolčku
Dejaven je bil tudi kot režiser. Njegov režijski prvenec datira v leto 1997, in sicer The Winter Guest z Emmo Thompson, ob kateri je nastopila tudi njena mati Phyllida Thompson, predlani pa je režiral film A Little Chaos, v katerem je tudi sam nastopil v vlogi kralja Ludvika XIV. V glavni vlogi je nastopila Kate Winslet, ki je ob Rickmanu igrala že v Razsodnosti in rahločutnosti.

Vest je naznanila njegova družina v sporočilu za javnost z besedami: "Igralec in Režiser Alan Rickman je umrl zaradi raka pri starosti 69 let. Obkrožen je bil z družino in prijatelji." Leta 2012 se je poročil z Rimo Horton, svojo najstniško ljubeznijo - po tem, ko sta bila že 50 let v zvezi.

Prvi odzivi njegovih cehovskih kolegov
Na novico so se odzvali tudi že znani iz filmskega sveta. Stephen Fry je ob njegovem slovesu zapisal: "Kako zelo žalostna novica o Alanu Rickmanu. Človek tako velikega talenta, vražjega šarma in presunljive odrske prezence. Bridko ga bomo pogrešali."

James Phelps, ki je nastopil ob njem v Harryju Potterju v vlogi Freda Weasleyja, je na Twitterju zapisal, da je "šokiran in žalosten" in "da je bil eden najprijetnejših igralcev, kar jih je kdaj koli spoznal". "V mislih in molitvah sem z njegovo družino." Oliver Phelps, Jamesov brat dvojček, ki je nastopil v Harryju Potterju v vlogi Georgea Weasleya, pa je dodal: "Blazno žalostne novice o slovesu Alana Rickmana. Zabavna in očarljiva oseba, ki je lahko pomirila sramežljivega mladega igralca, ko sem nastopil v Harryju Potterju."

Igralec David Morrissey, ki je ob Rickmanu nastopil v filmu Razsodnost in rahločutnost, pa je za javnost povedal, da je to zanj zelo žalostna novica. "Bil je prekrasen igralec in očarljiv človek. Tragična novica."

Alan Rickman se je poslovil na današnji dan v rodnem Londonu.