V igralski svet se je podal šele precej po 30. letu. Zelena milja mu ej nepričakovano prinesla edino oskarjevsko nominacijo. Foto: Reuters
V igralski svet se je podal šele precej po 30. letu. Zelena milja mu ej nepričakovano prinesla edino oskarjevsko nominacijo. Foto: Reuters
Z Omaroso sta se spoznala leta 2010 v trgovini z zdravo prehrano. Foto: EPA

Impozantni, meter 93 visok igralec z večnim nasmeškom na obrazu "nikdar ni polno okreval" od srčnega napada 13. julija, je zapisano v izjavi, izdani v imenu igralčeve zaročenke Omarose Manigault, nekdanje zvezdnice Trumpovega resničnostnega šova Pripravnik (The Apprentice).
Prav Omarosa je bila tista, ki je z umetnim oživljanjem julija rešila svojega zaročenca.

"Manigaultova je hvaležna za vse vaše molitve in v tem času prosi za zasebnost," še piše v izjavi. "Vse slovesnosti, na katerih se bomo tako zasebno kot javno spomnili njegovega življenja, bodo naznanjene pozneje."

V Chicagu rojeni Duncan, ki je moral pustiti študij, da je lahko skrbel za svojo bolno mater, je nato delal kot kopalec jarkov za plinsko podjetje, preden se je preselil v Los Angeles, kjer je delal kot telesni stražar za zvezdnike, tudi Jamieja Foxxa in Willa Smitha - toda po umoru raperja Notoriusa B.I.G., za čigar varovanje je bil tik pred tem najet, je pustil tudi to službo in se posvetil igralstvu. Na pot, ki ga pripeljala pred kamere, je stopil pravzaprav samo zato, ker je mama nasprotovala temu, da bi postal profesionalni igralec ameriškega nogometa.

Začetek kariere z Zeleno miljo
Duncan je zaslovel leta 1999 z vlogo zaprtega obsojenega morilca Johna Coffeyja v filmu Zelena milja, v katerem je zaigral ob boku Toma Hanksa. Za to vlogo je bil tudi nominiran za oskarja in zlati globus.
Med drugim se ga spomnimo tudi iz Spider-Mana, Armagedona, Daredevila, Planeta opic in Morilca mehkega srca, posodil pa je tudi glas za animirani film Kung Fu Panda in gostoval v humoristični seriji Dva moža in pol. v prihajajočih mesecih bomo videli še dva filma, v katerih je nastopil, In the Hive in The Challenger.
"Zelo užaloščen sem zaradi izgube Big Mikea (Velikega Mikea, op. a.)," je dejal Hanks. "Bil je zaklad, ki smo ga vsi odkrili na snemanju Zelene milje. Bil je čaroben in poln ljubezni, njegova smrt pa nas pušča osuple."