Kinodvor naj bi postal pomembna filmska točka Ljubljane, kjer bo mogoče videti zahtevnejše in kvalitetnejše filme. Foto: RTV SLO
Kinodvor naj bi postal pomembna filmska točka Ljubljane, kjer bo mogoče videti zahtevnejše in kvalitetnejše filme. Foto: RTV SLO
Za v. d. direktorico so v ustanovnem aktu Kinodvora imenovali Nino Peče. Foto: NN
Ob zaprtju Kinodvora so se na vratih in zidovih stavbe, kjer so prostori kina, pojavili razni protestni napisi. Foto: MMC RTV SLO

Kot so poročali v časopisu Delo, si je ekipa pod vodstvom v. d. direktorice Kinodvora Nine Peče za glavno poslanstvo zadala predvajanje najnovejših filmov, vzhajajoče zvezde, bodoče klasike in priznane svetovne filme. Poleg tega bo prenovljeni mestni kino Kinodvor kot član evropske mreže kinematografov Europa Cinemas na svoj program uvrščal tudi evropske filme in filme, ki prejemajo javna evropska ali nacionalna sredstva.

Predvajanju t. i. art produkcije se bo pridružila tudi širša kakovostna produkcija in program otroškega in mladinskega filma skupaj s filmsko vzgojo. Kinodvor pa naj bi zaživel tudi kot pomembno festivalsko središče ter povezovalec filmskih festivalov, zavodov, društev in revij.

Po besedah Pečetove si mesto Ljubljana mestnega kina želi, tovrstni kino pa naj bi na področju filma zapolnil tisto praznino, ki jo, sicer na drugih področjih, zapolnjujejo Mestna galerija, Mestno gledališče, Mestni muzej ...

Poleg že omenjene načrtovane ponudbe pa se bodo v prostorih Kinodvora odprla tudi kavarna, galerija in knjižnica, ki bo zajemala dela s področja filma.

Kdo naj bi bil "kriv"?
Kinodvor je aprila letos zaprl Staš Ravter, ki je v javnem pismu zapisal: "Z nerešenim statusom, brez zagotovljenega financiranja, pogodbe od MOL-a in možnosti zaposlitve najnujnejšega strokovnega kadra, Kinodvor žal ne more ustrezno delovati."

Ob zaprtju kina so se mnenja o vzrokih za nesrečen dogodek kresala: Tako načelnik Oddelka za kulturo MU MOL Uroš Grilc kot prvi programski vodja Kinodvora Jurij Meden sta za nastali položaja krivca iskala v vodstvu Slovenske kinoteke, ki je upravljala tudi Kinodvor in naj bi bilo nezainteresirano, premalo zagnano in brez vizije, kar se je posledično kazalo tudi na programu kina.

Po drugi strani pa je upravnik Kinodvora Miha Erman trdil, da za nastali položaj prav gotovo ni bil kriv neprepoznaven kinematografski program, pač pa sam Kinodvor. Natančneje: neizrazita celostna grafična podoba, toga spletna stran, nedelovanje bara, ki ga je inšpekcija zaprla, saj je dejavnost opravljal brez potrebnih dovoljenj itd.

Pet delovnih let
Kino z "umetniško usmeritvijo" je začel nastajati leta 2002, ko sta Mestna občina Ljubljana in ministrstvo za kulturo sklenila dogovor o vzpostavitvi umetniškega kina Ljubljanski dvor. S predpostavko, da bo doseženo število 180 tisoč obiskovalcev, ki je bilo pozneje popravljeno na 120 tisoč, je z delovanjem začel oktobra 2003.

Ko pa so letos kino zaprli je Uroš Grilc, načelnik oddelka za kulturo MOL, napovedal, da bo mesto ustanovilo javni zavod Kinodvor, kar se je začelo uresničevati že maja, ko je župan Zoran Janković dal pobudo za ustanovitev tega javnega zavoda, ki je bila sprejeta.