V času snemanja je Jure Daić postavljal rekord na 111 metrov globine v starogrški disciplini skandalopetri, kjer se potapljač na globino potopi le s pomočjo kamna in v kopalkah Foto: Promocijsko gradivo
V času snemanja je Jure Daić postavljal rekord na 111 metrov globine v starogrški disciplini skandalopetri, kjer se potapljač na globino potopi le s pomočjo kamna in v kopalkah Foto: Promocijsko gradivo
Skandalopetra je prvotna oblika globinskega potapljanja na vdih, ki so jo uporabljali potapljači v antični Grčiji pred več kot 4.000 leti. Ime je dobila po kamnu, ki ga potapljač drži v rokah, da se lažje potopi. Ta je običajno iz marmorja ali granita in tehta med 8 in 14 kg. Foto: Promocijsko gradivo

Zakaj bi oče dveh otrok iskal rekorde v morskih globinah in se le z enim vdihom potopil tako globoko v morje, kjer pred njim še ni bilo človeka?

Najgloblji Zemljan v kopalkah je nov dokumentarni film Haidy Kancler, v njem nas eden najboljših globinskih potapljačev na vdih, Jure Daić, popelje globoko pod morsko gladino. Premiera dokumentarca bo drevu ob 20.00 v Kinu Šiška. Projekciji bo sledil pogovor z nastopajočimi in režiserko.

Jure Daić, gradbeni inženir, oče dveh otrok, mož, prijatelj, sin, ki mu človeška minljivost od izgube brata ni tuja, se je odločil za premikanje svoje in višanje globinske meje. Z enim vdihom se je v starogrški disciplini skandalopetri, kjer se potapljač na globino potopi le s pomočjo kamna in v kopalkah, potopil na 111 metrov. Tako globoko se ni še nihče pred njim.

"Pot v globino" je zaznamovalo premagovanje moči narave, človeškega dejavnika, odgovornosti in lastnega strahu. Observacijsko posnet dokumentarni film gledalce vabi, da podvig podoživimo tako z grenkobami kot lepotami tako nad- kot podvodnega sveta.

"Butasti rekordi, po katerih svet ni nič boljši"
Za režiserko je bil dokumentarec njen prvi samostojni projekt, tako finančno kot izvedbeno. "To je moj najtežji projekt doslej. Ni lahko delati sam, sploh če se zavedaš, kaj zmoreš ustvariti z ekipo. A včasih se v taki situaciji enostavno znajdeš. Jure, o katerem film govori, je poln nians, hkrati pa je njegova zgodba zgodba nas vseh. V življenju si vsi želimo nekaj več. Vprašanje pa je, kaj smo pripravljeni za to žrtvovati in kako odgovorni smo ob tem," je o filmu povedala Haidy Kancler, tudi sama potapljačica.

"Lahko bi rekla, da je to zgodba vsakega izmed nas, kajti vsi imamo izkušnje s sanjami, v katere eni bolj, eni manj verjamemo. Film nam ponudi vpogled v eno najskrivnostnejših športnih disciplin in nas popelje tja, kamor bomo sami le malo verjetno kdaj prišli. Pod morsko gladino, kjer je bilo še manj ljudi kot na Luni," pravi in dodaja, da to ni športni film, temveč govori bolj o tem, "kako postavljamo butaste rekorde, po katerih svet naslednji dan ni nič boljši".

Oglejte si napovednik za film, ki ga bodo predvajali z angleškimi podnapisi.