Jan Cvitkovič ima s filmom Odgrobadogroba v ognju več želez. Foto: RTV SLO
Jan Cvitkovič ima s filmom Odgrobadogroba v ognju več želez. Foto: RTV SLO
Srdjan Todorović in Aleksandra Balmazović
Sivi kamion rdeče barve je sodelujočim prinesel že več priznanj, tudi Aleksandri Balmazović.

Cvitkovičev drugi celovečerni film, ki ga bodo premierno predvajali na festivalu v San Sebastianu, se je prebil skozi prvi krog izbiranja. Zdaj bodo o 46 filmih, ki so jih člani Evropske filmske akademije (EFA) in poseben odbor EFE izbrali med zadnjimi evropskimi izdelki, pri akademiji presojali še enkrat in na začetku novembra objavili nominirance za nagrade, ki jih bodo podelili 3. decembra v Berlinu. Z evropskim oskarjem za življenjsko delo pa bodo letos počastili igralca Seana Conneryja.



Trikrat deset imen za ljubljence občinstva
Prav tako so znani že nominiranci za nagrade Jameson People's Choice Awards, ki jih podeljuje občinstvo iz vse Evrope. Ti odločajo o najboljšem evropskem režiserju, igralcu in igralki. Na seznamu ni slovenskih imen, nam najbližji je Srdjan Todorović, ki si je nominacijo prislužil s sodelovanjem v filmu Sivi kamion rdeče barve, pri katerem je kot producentka sodelovala tudi Slovenija, ob Todoroviću pa je glavno vlogo odigrala tudi Aleksandra Balmazović. Todorovič bo imel konkurenco v igralcih, kot so Orlando Bloom, Daniel Craig in Christian Bale.

Za najboljšega evropskega režiserja med drugim konkurirajo Jean-Pierre Jeunet, István Szabó, Kay Pollack in Marc Rothemund, za najboljšo igralko pa Audrey Tautou, Judy Dench & Maggie Smith, Emily Mortimer in Charlotte Rampling.