Pet prijateljev so še leta 2005 mladi bralci v raziskavi Mladinske knjige izbrali za knjigo leta. Foto: Mladinska knjiga
Pet prijateljev so še leta 2005 mladi bralci v raziskavi Mladinske knjige izbrali za knjigo leta. Foto: Mladinska knjiga
Enid Blyton
Enid Blyton (1897-1968) sodi med najbolj znane mladinske pisateljice vseh časov. Napisala je več kot 600 knjig, po njih je bilo posnetih več filmov in televizijskih nadaljevank, ki so bile prevedene v 70 jezikov.
Prva naslovnica prve knjige o petih prijateljih, ki je izšla: Treasure Island (Na skrivnostnem otoku).

Pet prijateljev, slavno skupino otrok, ki so med poletnimi počitnicami lovili tihotapce, roparje in druge zlikovce, je malce povozil čas. Literarni junaki izpod peresa britanske pisateljice Enid Blyton pa se bodo najverjetneje vrnili (samo na televizijske zaslone) – čeprav tudi njim ni prizanesel zob časa. Podjetje Chorion, ki ima v lasti avtorske pravice del pokojne pisateljice, se o vrnitvi Juliana, Anne, Dicka, George in Jo pogovarja s produkcijsko hišo Twofour – je pa res, da je načrt še tako v povojih, da niso izbrani še niti scenaristi niti igralska zasedba.

Previdno z dediščino!
Za zdaj je ideja taka: junaki, zdaj že v srednjih letih, se ozirajo na svoja mlada leta, ko je bilo življenje preprostejše in ljudje jasno ločeni na “lopove” in dobre”. “Zdelo se nam je, da bi liki odraslih junakov pritegnili več generacij oboževalcev v Veliki Britaniji in drugod po Evropi,” pravi predstavnica podjetja Twofour. Uradni klub oboževalcev Enid Blyton je idejo že blagoslovil, če bodo scenaristi ostali zvesti pisateljičinim nastavkom. Če bi se izkazalo, da je fantovska George odrasla v uglajeno gospo v rožičastih oblekah, jim to, denimo, ne bi bilo preveč všeč.

"Blagovna znamka" Pet prijateljev (v izvirniku: Famous Five), ki se je do nas prebila predvsem v obliki knjig, v Angliji ta hip doživlja preporod: pravice za snemanje animirane TV-serije je odkupil sam velikan Disney, predvajali pa naj bi jo že naslednje leto.

Eskapizem med 2. svetovno vojno
Vse skupaj pa se ni začelo včeraj (niti pred desetimi leti): prva knjiga iz serije, Pet prijateljev in Otok zakladov, je v angleščini izšla že daljnega leta 1942; prva televizijska serija je sledila leta 1978, deset let po pisateljičini smrti.

In če ste norijo v prvo zamudili: najstarejši in odgovorni brat Julian, šaljivec Dick in njuna mlajša, poštirkana sestrica Anne so vsako poletje, ko so jih izpustili iz internata, čas preživljali s svojo sestrično Georgino (ki je zahtevala, da so jo klicali George) in z njenim psom Timmyjem; pozneje se jim je pridružila še upornica Jo.

Vse skupaj se je po navadi začelo z nedolžnimi pikniki in izleti v naravo, končalo pa z (uspešnim) lovom na tega ali onega nepridiprava (ali ukradene zlate ingote). Enid Blyton je najprej nameravala napisati samo šest ali osem knjig o Petih prijateljih, a je zaradi nepričakovanega uspeha izdala kar 21 knjig. Do konca leta 1953 so prodali že šest milijonov kopij knjig, še danes pa po vsem svetu prodajo po dva milijona izvodov na leto.

Ana Jurc