Mladi igralki Jara Sofija Ostan in Mina Švajger. Foto: Arhiv SPOK Films
Mladi igralki Jara Sofija Ostan in Mina Švajger. Foto: Arhiv SPOK Films

Film z delovnim naslovom Little Trouble Girls se posveča vprašanju vpliva družbenih vzorcev in pravil, ki se skozi generacije prenašajo na dekleta in njihovo dojemanje lastnega telesa. Zgodba govori o sramežljivi in občutljivi najstnici Luciji, ki med odraščanjem krmari med pričakovanji okolja in odkrivanjem lastne seksualnosti.

Spodbuda empatije in čutenja lastne biti
To je napet, a tudi humoren film o odraščanju, ki išče odgovor na vprašanje, čigavo telo je moje telo. Režiserka Urška Djukić je ob začetku snemanja v zamejskem Čedadu izrazila hvaležnost, da lahko z umetniško refleksijo predvsem sebe in sveta okoli sebe pri gledalcih "spodbudi vprašanja, kritičnost ter empatijo in čutenje lastne biti".

V vlogi Lucije bo nastopila Jara Sofija Ostan, ob njej pa še Mina Švajger, Saša Tabaković, Nataša Burger, Lotos Vincenc Šparovec, Špela Frlic, Brane Završan, Saša Pavček in drugi. Nastopil bo tudi projektni dekliški pevski zbor, glasbo bo podpisal Lojze Krajnčan, fotografijo pa Lev Predan Kowarski.

Levji delež snemalnih dni v Čedadu
Glavna snemalna lokacija je Čedad z okolico, tako da bo filmska ekipa tam snemala 20 dni. Devet snemalnih dni se bodo mudili v Ljubljani, šest snemalnih dni pa jih čaka še v zimskem času, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), ki produkcijo sofinancira skupaj z RTV Slovenija, direkcijo za film italijanskega ministrstva za kulturo, skladom za avdiovizualne medije in filmsko komisijo Furlanije - Julijske krajine ter Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Film nastaja s podporo programa Arri International Support Programme.

Režiserka Urška Djukić med snemanjem filma Little Trouble Girls. Foto: Arhiv SPOK Films
Režiserka Urška Djukić med snemanjem filma Little Trouble Girls. Foto: Arhiv SPOK Films

Urška Djukić je scenarij za svoj celovečerni prvenec pisala z Marino Gumzi, tudi soproducentko filma, in ga razvijala na intenzivnih mednarodnih programih ter delavnicah za razvoj prvencev, kot so Cinefondation Rezidence v okviru filmskega festivala v Cannesu, Torino Film Lab, Ponta Lopud, First Film First in Residence Moulin D'Ande. Razvoj projekta so sofinancirali SFC, Re-act, program Ustvarjalna Evropa Media in francoska regija Nova Akvitanija.

Zvrhana malha nagrad za "babico"
Režiserka, scenaristka in montažerka Urška Djukić (1986) je diplomirala iz digitalnih medijev in prakse na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, na kateri je končala tudi magistrski študij medijskih umetnosti, smer film. Leta 2016 je posnela kratki igrano-animirani film Dober tek, življenje!, ki ji je na 19. Festivalu slovenskega filma prinesel vesno za najboljši kratki film.

Po knjižni predlogi Milene Miklavčič Ogenj, rit in kače niso za igrače je v sodelovanju s francosko animatorko Emilie Pigeard posnela kratki animirani film Babičino seksualno življenje. Film je bil večkrat nagrajen, med drugim je na filmskem festivalu Tampere na Finskem prejel glavno nagrado – grand prix. Nagradili so ga tudi kot najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short, na mednarodnem festivalu glasbe in filma v Marseillu pa je v tekmovalni kategoriji kratkih filmov prejel nagrado za najboljši dokumentarni film. Poleg cezarja je prejel tudi nagrado Evropske filmske akademije (EPA), ki velja za evropskega oskarja.