28-letni Ledger je zaslovel z vlogo homoseksualnega kavboja v filmu Gora Brokeback iz leta 2005, za katero si je prislužil tudi nominacijo za oskarja. Foto: Getty Images
28-letni Ledger je zaslovel z vlogo homoseksualnega kavboja v filmu Gora Brokeback iz leta 2005, za katero si je prislužil tudi nominacijo za oskarja. Foto: Getty Images
Michelle Williams in Ledgerjeva sestra Kate
Cate Blanchett
Na žalni slovesnosti je poleg staršev in sestre v spomin igralcu spregovorila tudi Cate Blanchett. Foto: Reuters

Žalne slovesnosti, ki je potekala na zasebni dekliški šoli Penrhos College v Perthu, se je udeležilo okoli 500 ljudi, med njimi tudi igralčeva družina, sorodniki in avstralske filmske zvezde. Po končani slovesnosti se je družina od Ledgerja še zadnjič poslovila na pogrebu, ki je potekal v najožjem družinskem krogu, v navzočnosti desetih ljudi. Igralčev oče in njegova nekdanja partnerka Williamsova sta medije zaprosila, naj družini pustijo žalovati v miru, prav tako družina ni želela razkriti kraja in časa pokopa. Sedmina je potekala v obalni restavraciji na Cottesloe Beach, kamor je Ledger, ko je bil v Avstraliji, zelo rad zahajal.

Pretresljivo zadnje slovo
Žalna slovesnost se je začela s pretresljivo aboriginsko pesmijo, ki jo je na didgeridoo zaigral krajevni glasbenik Levi Islam, in nadaljevala z govori Ledgerjevih staršev, sestre in nekaterih filmskih igralcev, med njimi tudi Cate Blanchett. Ledgerjeva nekdanja partnerka Michelle Williams je na slovesnost prispela z njegovo sestro Kate, vendar brez njune dveletne hčerke Matilde Rose, med žalujočimi pa je bila tudi manekenka Gemma Ward, Ledgerjevo zadnje dekle. Ves čas slovesnosti so predvajali video, ki je prikazoval odlomke iz Ledgerjevih filmov in posnetke njegove hčerke. V ozadju pa se je vrtela igralčeva najljubša glasba, med drugim pesmi The Times They Are A-Changin Boba Dylana, Here Comes the Sun skupine Beatles, Wish You Were Here skupine Pink Floyd in Old Man Neila Younga.

Smrt je bila tragična nesreča
Tančica s tragične smrti 28-letnega Heatha Ledgerja, ki so ga 22. januarja našli mrtvega v njegovem stanovanju na Manhattnu, je bila odstrta ta teden, ko je newyorški mrliški oglednik sporočil, da je šlo za nenamerno zaužitje previsokih odmerkov različnih zdravil na recept.

Njegova nenadna smrt je pretresla celoten filmski svet, ki je tako izgubila še enega najbolj nadarjenih mladih igralcev.

Nazadnje kot Joker in Bob Dylan
Ledger je v svoji kratki igralski karieri zaigral v 18 filmih v Avstraliji in Hollywoodu in prejel nominacijo za oskarja za vlogo homoseksualnega kavboja v filmu Gora Brokeback režiserja Anga Leeja. Njegovi zadnji vlogi pred smrtjo sta bili Joker v še enem filmu o Batmanu z naslovom Dark Knight in ena izmed upodobitev Boba Dylana v biografski drami I'm Not There. Pred smrtjo je sodeloval tudi pri filmu The Imaginarium of Doctor Parnassus režiserja Terryja Gilliama, ki je zdaj postavljen pod vprašaj.

K. S.