Glasbeni dokumentarec Zadnja leta Johna Lennona bo na sporedu v soboto, 21. septembra, ob 22.00 na TV SLO 2. Foto:
Glasbeni dokumentarec Zadnja leta Johna Lennona bo na sporedu v soboto, 21. septembra, ob 22.00 na TV SLO 2. Foto:
Kultne albume Franka Zappe si lahko ogledate v soboto, 31. avgust 2013, ob 23.00 na TV SLO 2.
Kultne albume Franka Zappe si lahko ogledate v soboto, 31. avgusta 2013, ob 23.00 na TV SLO 2.
Devetsto noči – Big Brother and The Holding Company z Janis Joplin si lahko ogledate v soboto, 14. september, ob 23.30 na TV SLO 2.
Devetsto noči – Big Brother and The Holding Company z Janis Joplin si lahko ogledate v soboto, 14. septembra, ob 23.30 na TV SLO 2.

Dokumentarni filmi razkrivajo vsestransko delo Franka Zappe, življenje karizmatičnega Freddieja Mercuryja, podrobnosti sodelovanja Janis Joplin s skupino Big Brother and The Holding Company in neprecenljivo glasbeno zapuščino Johna Lennona.

31. avgust ob 23.00 na TV SLO 2
Kultni albumi: Frank Zappa
Dokumentarec predstavlja predvsem dva albuma kultnega vsestranskega umetnika Franka Zappe, ki je umrl za rakom. O njegovih glasbi, besedilih in delu sploh govorijo sinova, hči in žena, drugi glasbeniki, umetniki in člani njegove skupine The Mothers of Invention. Sin Dweezil Zappa skupaj s kitaristom Stevom Vaijem tudi zaigra. Film za boljše razumevanje ustvarjanja tega edinstvenega umetnika, ki je po znanem reku "seks, mamila in rokenrol" užival le seks in rokenrol.

7. september ob 23.30 na TV SLO 2
Freddie Mercury brez maske
Dokumentarni film ponuja vpogled v življenje in ustvarjanje angleškega rockovskega zvezdnika Freddieja Mercuryja, pevca kultne zasedbe Queen, ki je s svojo glasbo in karizmo prevzel ves svet in nesporno velja za enega najboljših pevcev 20. stoletja. Na odru je bil pravi orkan, drugače pa je bil miren, sramežljiv in previden z neznanci. Spoznali bomo, kaj ga je gnalo v samostojne glasbene projekte in zakaj se je vedno rad vračal k svoji prvotni zasedbi, ter videli številne do zdaj neobjavljene posnetke, o njem pa bodo spregovorili ljudje, ki so ga tako ali drugače obdajali in ga dobro poznali.

14. september ob 23.30 na TV SLO 2
Devetsto noči – Big Brother and The Holding Company z Janis Joplin
Dokumentarec predstavlja skupino, s katero je na začetku svoje prekratke kariere pela Janis Joplin. Delovala je vsega tri leta. O nastanku skupine, uspehu z Janis, razhajanjih in njenem odhodu govorijo člani in nekateri sopotniki. Predstavljeni so dokumentarni posnetki nekaterih nastopov, intervjujev in snemanj. Skupina je doživela največji uspeh leta 1967 na festivalu v Montereyu, na katerem so med drugimi nastopili tudi Jimi Hendrix, The Mamas and the Papas, The Who in Grateful Dead.

21. september ob 22.00 na TV SLO 2
Zadnja leta Johna Lennona
Dokumentarni film ponuja vpogled v zadnja leta življenja Johna Lennona, člana legendarne britanske zasedbe The Beatles, ki je s svojimi pesmimi navdihnil ves svet. Ko se mu je rodil drugi sin, ki ga je imel z ženo Yoko Ono, se je za pet let umaknil iz javnega življenja in se posvetil družini. Na glasbeno sceno se je vrnil z albumom Double Fantasy, ki ga je posnel z Yoko, vendar je nekaj tednov po njegovem izidu podlegel strelom obsedenega oboževalca. Njegova glasbena zapuščina je neprecenljiva, sporočilnost njegovih pesmi pa še danes zelo aktualna.