Diane Kruger, po rodu Nemka in že dve leti ameriška državljanka, tekoče govori nemško, angleško in francosko. Foto: Reuters
Diane Kruger, po rodu Nemka in že dve leti ameriška državljanka, tekoče govori nemško, angleško in francosko. Foto: Reuters
Alfonso Cuaron
Cuaron je prvi z oskarjem nagrajeni mehiški režiser. Leta 2013 ga je prejel za uspešnico Gravitacija, v katerem sta zaigrala George Clooney in Sandra Bullock. Skupno je bil nominiran za kar šest zlatih kipcev v več kategorijah, tudi za izvirni in prirejeni scenarij. Foto: Reuters

Med člani žirije je tako tudi poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je letos za dramo Ida dobil tujejezičnega oskarja.

Član žirije je tudi turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je leta 2014 za družinsko epopejo Zimsko spanje prejel zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu.

O filmih v glavnem tekmovalnem programu letošnjega festivala bodo odločali še francoski pisatelj, scenarist in režiser Emmanuel Carrere, italijanski režiser Francesco Munzi, ki se je leta 2014 s filmom Anime nere uvrstil v tekmovalni program beneškega filmskega festivala, in tajvanski režiser Hou Hsiao Hsien, med drugim dobitnik zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah leta 1989 (za film Mesto žalosti).

Ne samo fantovski klub
Članice žirije so še nemška igralka Diane Kruger, ki je med drugim zaigrala v filmu Neslavne barabe Quentina Tarantina, škotska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, ki je pozornost svetovne javnosti vzbudila s filmom Pogovoriti se morava o Kevinu, ter ameriška igralka in režiserka Elizabeth Banks, ki med drugim nastopa v franšizi Igre lakote.

Alfonso Cuarón je prvi Mehičan v zgodovini, ovenčan z oskarjem za najboljšo režijo: leta 2013 je kipec dobil za vesoljsko srhljivko Gravitacija, v kateri sta se v orbiti ponesrečila George Clooney in Sandra Bullock. Film je pred dvema letoma beneški festival tudi odprl.

Letos začenjamo z gorniškim filmom
Letošnji mednarodni filmski festival v Benetkah bo potekal od 2. do 12. septembra. Odprla ga bo svetovna premiera filma Everest režiserja Baltasarja Kormakura, ki pa ne bo del uradnega tekmovalnega programa. Everest so navdihnili resnični dogodki iz leta 1966: dve različni odpravi, ki sta si prizadevali osvojiti najvišji vrh sveta, je presenetila silovita snežna nevihta. Moč narave alpiniste postavi pred težko preizkušnjo in njihovo naprezanje k osvojitvi vrha se hitro spremeni v boj za preživetje. Scenarij za film je nastal po eni od kar petih knjig, ki popisujejo grozljivo izkušnjo v metežu, ekranizacija pa je natrpana z zvezdniškimi obrazi: nastopijo Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, John Hawkes, Robin Wright in Michael Kelly.

Častni položaj uvodnega filma beneškega festivala je zelo želeno mesto - izbrani film se pozneje pogosto izkaže za oskarjevskega favorita. Naj samo spomnimo, da je lani Benetke odprl film Birdman, ki je na koncu prav tako odnesel domov oskarja za najboljši film in najboljšo režijo.