Isaki lacuesta je v svojem zahvalnem govoru Špance, ki Dvojne korake že lahko vidijo v kinematografih, pozval, naj tvegajo s filmom, ki se je številnim kritikom zdel nerazumljiv. Foto: Reuters
Isaki lacuesta je v svojem zahvalnem govoru Špance, ki Dvojne korake že lahko vidijo v kinematografih, pozval, naj tvegajo s filmom, ki se je številnim kritikom zdel nerazumljiv. Foto: Reuters
Marii Leon (na desni) je srebrno školjko za najboljšo žensko vlogo takole doživeto predala kitajska zvezdnica Bai Ling.
Marii Leon (na desni) je srebrno školjko za najboljšo žensko vlogo takole doživeto predala kitajska zvezdnica Bai Ling. Foto: Reuters
Skylab
July Delpy že dolgo ni več 'samo' tisto dekle, ki se je z roko v roki sprehajalo z Ethanom Hawkom v filmih Pred sončnim zahodom in Pred zarjo. Skylab je zgodba o poglavju iz življenja ekscentrične družine v tistih dneh leta 1979, ko je Nasina vesoljska postaja po šestih letih v vesolju treščila na zemljo.

Los pasos dobles, ki je bil posnet v Maliju, je zgodba o iskanju v puščavski pesek zakopanih slik francoskega umetnika Françoisa Augirérasa, ki resnične dogodke prepleta z izmišljenimi, osrednja figura pa je pravzaprav slikar z Majorke, Miquel Barcelo, ki se je na lov za izgubljenim zakladom podal.

Dvojni koraki, "igra z maskami", preplet zgodb, ki se pojavljajo in izginjajo, abstrakten in tvegan film, v katerega je režiser vnesel elemente afriških legend, za žirijo absolutno ni bil "varna" odločitev. Kritiki so bili glede njega od samega začetka zelo deljenih mnenj (nekateri so ga označili za preprosto "nerazumljivega"), zato je za favorita vse do zadnjega večera veljal film Kiseki (Želim si) japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, ki tematizira cunami, ki je marca prizadel njegovo domovino. Japonski film je dobil nagrado za najboljši scenarij.

Najboljši režiser je postal Grk Filipos Citos po zaslugi srhljivke Nepravični svet. Za vlogo v tem filmu je nagrado za najboljšega igralca dobil Antonis Kafecopulos, najboljša igralka pa je postala Španka María León za vlogo v filmu režiserja Benita Zambrana Speči glas (La voz dormida), ki je postavljen v čas Francove diktature. Leonova igra mladenko, ki mora pomagati svoji noseči sestri, ki jo po porodu v zaporu čaka usmrtitev.

Citosov Nepravični svet (Adikos kosmos) je zgodba o policistu, ki pomaga prestopnikom, dokler se sam ne znajde vpleten v primer umora in začne pod vprašaj postavljati lastni pogled na pravico.

Poleg presenetljive glavne nagrade za Lacuestov film je festivalska žirija, ki ji je predsedovala oskarjevka Frances McDormand, podelila posebno nagrado igralki in režiserki Julie Delpy za film Le Skylab, s katerim se je Francozinja hotela pokloniti pokojni materi.

Gre za humorno družinsko kroniko, ki poteka na ozadju rojstnega dne babice Julie Delpy leta 1979. Film so ob predvajanju gledalci v San Sebastianu toplo sprejeli. Avtobiografski scenarij se osredotoča na različna politična prepričanja v družini in prve ljubezni nekaterih družinskih članov.

V tekmovalnem programu letošnjega festivala so predvajali 16 filmov. Festival je zunaj tekmovalnega programa odprl film španskega režiserja Juana Carlosa Fresnadilla Intruders (Vsiljivci) z britanskim igralcem Clivom Owenom v glavni vlogi.

Posebno nagrado za filmsko kariero je prejela ameriška igralka Glenn Close, ki je v Španiji ob tej priložnosti predstavila tudi svoj novi film, Albert Nobbs, zgodovinsko dramo o butlerju v razkošnem hotelu 19. stoletja, ki je v resnici ženska v preobleki, a se je prisiljena kamuflirati, da lahko dostojno zasluži. Vlogo že omenjajo v isti sapi z oskarji.

Spodaj si oglejte še napovednik za zmagovalni film in galerijo nagrajencev ter drugih utrinkov s festivala.