Nominacije so v torek zjutraj (po tamkajšnjem času) razglasili igralci (eden izmed njih je sicer tudi pevec) John Krasinski, Diane Kruger in Justin Timberlake. Foto: EPA
Nominacije so v torek zjutraj (po tamkajšnjem času) razglasili igralci (eden izmed njih je sicer tudi pevec) John Krasinski, Diane Kruger in Justin Timberlake. Foto: EPA
67. podelitev zlatih globusov bo potekala 17. januarja 2010. Gre za ene izmed redkih nagrad, ki nagrajujejo tako filmske kot tudi televizijske dosežke. Foto: Reuters
Up In The Air
George Clooney v filmu V zraku odigra neomajnega Ryana, ki ga vodje podjetij najamejo, da opravi neprijetna odpuščanja. Film je nastal pod režijsko taktirko Jasona Reitmana, ki je režiral tudi filma Hvala, ker kadite in Juno.
Režiser legendarnega Titanika in kultnih ZF-akcij Osmi potnik in Terminator se v nepozabni 3D-pustolovščini poda na neznani planet Pandora. Tudi tokrat James Cameron buri duhove z govoricami o najdražjem filmu vseh časov - govori se o 300 milijonih dolarjev in več.
The Blind Side
Sandra Bullock sicer ne igra pogosto v resnejših filmih, a se je v tovrstnem žanru dokazala že v Usodni nesreči.
Christoph Waltz
Neslavne barabe so si prislužile tri nominacije - za režijo, scenarij in (seveda) stransko vlogo Christopha Waltza, ki je upodobil poročnika Hansa Lando. Foto: EPA

Zlati globusi sicer veljajo za napovednike prihajajočih oskarjev, a so ne glede na to pogosto postavljeni na (nehvaležno) drugo mesto med najprestižnejšimi filmskimi nagradami, v Združenih državah Amerike - pa tudi drugod po svetu - pa veljajo za ugledno filmsko priznanje. Letošnjo peterico, ki se poteguje za naslov najboljše drame, tvorijo: Avatar, The Hurt Locker, Neslavne barabe, Precious: Based on the Novel Push by Sapphire in V zraku.

Kot že omenjeno, si je največ nominacij, šest, prislužila drama V zraku, ki se ukvarja s trenutno zelo aktualno recesijo.

Enakovredne dramskemu filmskemu žanru so kajpada nominacije za najboljšo komedijo oziroma muzikal, kjer najdemo filme: (500) Days of summer, Prekrokana noč, Ljubezen, ločitev in nekaj vmes, Julie & Julia in Devet.

Najboljši igralci in igralke v drami
Če se je lani za naslov najboljšega igralca potegoval Brad Pitt, je tokrat na to mesto stopil George Clooney (V zraku), njemu ob bok pa so postavljeni Jeff Bridges (Crazy Hart), Colin Firth (Singel Man), Morgan Freeman (Nepremagljiv) in Tobey Maguire (Brothers).

Za priznanje za najboljšo igralko pa se bodo pomerile Emily Blint (The Young Victoria), Sandra Bullock (The Blind Side), Hellen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (An Education) in Gabourey Sidibe (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire).

Igralke v komediji/muzikalu
Sandra Bullock (Snubitev)
Marion Cotillard (Devet)
Julia Roberts (Dvojna igra)
Meryl Strep (Ljubezen, ločitev in nekaj vmes ter Devet)

Igralci v komediji/muzikalu Matt Damon (Špicelj!)
Daniel Day - Lewis (Devet)
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes)
Joseph Gordon - Levitt ((500) Days of summer)
Michael Stuhlbarg (A Serious Man)

Največji na malih zaslonih
Zlate globuse vsako leto januarja podeljuje Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu (HFPA), ki ima okrog 90 članov. Vedno razdelijo tudi nagrade za najboljše dosežke na področju televizije. Za najboljšo TV-dramo so tako nominirane serije Big Love, Dexter, House, Mad Man in True Blood. Med komedijami oziroma muzikali pa se za nagrado potegujejo 30 Rock, Entourage, Glee, Modern Family in The Office.

In še nekaj nominacij
Najboljši animirani film
Cloudy with A Chance of Meatballs (Columbia Pictures and Sony Pictures Animation)
Coraline (Laika)
Fantastic Mr. Fox (American Empirical Picture)
The Princess And The Frog (Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios)
V višave (Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios)

Najboljši tujejezični film
Baaria (Italija)
Zlomljeni objemi (Španija)
Služkinja (Čile)
Un prophète (Francija)
Beli trak (Nemčija)

Najboljša igralka v stranski vlogi
Penelope Cruz (Devet)
Vera Farmiga (V zraku)
Anna Kendrick (V zraku)
Mo'nique (Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
Juliane Moore (A Single Men)

Najboljši igralec v stranski vlogi
Matt Damon (Nepremagljiv)
Woody Harrelson (The Massenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Neslavne barabe)

Najboljša režija
Kathryn Bieglow (The Hurt Locker)
James Cameron (Avatar)
Clint Eastwood (Nepremagljiv)
Jason Reitman (V zraku)
Quentin Tarantino ( Neslavne barabe)

Najboljši scenarij
Neill Blomkamp (Okrožje 9)
Mark Boal (The Hurt Locker)
Nancy Meyers (Ljubezen, ločitev in nekaj vmes)
Jason Reitman (V zraku)
Quentin Tarantino (Neslavne barabe)