Ray Evans in Jay Livingston (na levi) sta bila uspešen ustvarjalni tandem celih 64 let. Foto: Wikipedia
Ray Evans in Jay Livingston (na levi) sta bila uspešen ustvarjalni tandem celih 64 let. Foto: Wikipedia

Ray Evans in Jay Livingston sta bila uspešen ustvarjalni tandem celih 64 let ter veljata za dva zadnjih pravih hollywoodskih ustvarjalcev glasbenih uspešnic. Skupaj sta poleg mnogih znanih pesmi ustvarila še tri, ki so bile nagrajene z oskarjem, in sicer Mona Lisa, Que Será, Será in Buttons and Bows. Evans je običajno napisal večino besedil, ki jih je Livingstone uglasbil, navaja Telegraph.

Javnost je pesem prvič slišala v letu njenega nastanka v filmu Alfreda Hitchcocka Mož, ki je preveč vedel, ki je luč sveta ugledal leta 1956. Tako je Doris Day, ki je bila poleg Jamesa Stewarta glavna protagonistka filma, postala prva, ki je pela to pesem. Takrat se je uvrstila tudi na več glasbenih lestvic in bila ovenčana z oskarjem, postala pa je tudi zaščitni znak Dayeve.

Skladanje pesmi namesto vojnega dopisništva
Jay Harold Livingston se je rodil 28. marca 1915 v kraju McDonald v Pensilvaniji. Z Evansom sta se spoznala med študijem na pensilvanski univerzi, kjer je Livingstone študiral novinarstvo, saj si je želel kariere vojnega dopisnika. Po drugi svetovni vojni, v kateri se je tudi sam bojeval, sta z Evansom podpisala pogodbo s Paramountom in se preselila v Hollywood. V naslednjih desetih letih sta skupaj ustvarila pesmi za več kot sto filmov.

Livingston je umrl 17. oktobra 2001, njegova najljubša lastna pesem pa ni bila veleslavna Que Será, Será, temveč Never Let Me Go, ki je bila prav tako uspešnica in so jo izvajali mnogi pevci, med njimi tudi Bing Crosby.