Oblika palme je pravzaprav posvetilo canskemu grbu. Foto: EPA
Oblika palme je pravzaprav posvetilo canskemu grbu. Foto: EPA

roke turškemu režiserju Nuriju Bilgeju Ceylanu za Zimsko spanje.

Zlato palmo na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu podeljujejo 60 let. Da bi zaznamovali ta jubilej, so v mariborskem kinu Udarnik v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravili program vrhuncev in zanimivosti, povezanih s to prestižno nagrado.

Retrospektiva se je začela v četrtek s projekcijo ruskega filma Letijo žerjavi iz leta 1957, ki ga je režiral Mihail Kalatozov. Zgodba govori o zaljubljencih Veronici in Borisu, katerih idilo grobo prekine začetek druge svetovne vojne v Moskvi. Poleg zlate palme je film dobil tudi posebno nagrado za glavno igralko Tatjano Samojlovo.

Prva izdaja filmskega festivala v Cannesu je potekala septembra 1946, v letu 1954 pa je canska žirija predlagala "veliko nagrado mednarodnega filmskega festivala". Decembra je direktorski svet povabil številne draguljarje, da predložijo svoj predlog za palmo kot posvetilo canskemu grbu. Izbrana sta bila Lucienne Lazon in Sebastien.

Retrospektiva ob 60-letnici zlate palme bo v Udarniku potekala do konca oktobra. Program so skušali glede na razpoložljive filme sestaviti čim pestreje in zajeti čim več obdobij, filmskih izrazov, žanrov in držav nastajanja.

Tako bodo prikazali edinega sovjetskega in kitajskega dobitnika te nagrade (Letijo žerjavi in Zbogom, moja konkubina), dvojnega japonskega dobitnika (Shohei Imamura) ter edino žensko režiserko, ki se je do zdaj okitila z zlato palmo in letos tudi predsedovala žiriji, Jane Campion. Predstavili bodo tudi eno izmed dveh dvojnih zmag v dozdajšnji zgodovini, sicer pa serijo kultnih filmov, ki so se za večno vpisali v filmsko zgodovino in še danes burijo domišljijo gledalcev po vsem svetu.

Kino Udarnik: retrospektiva ob 60-letnici cannske Zlate palme
Kino Udarnik: retrospektiva ob 60-letnici cannske Zlate palme