Ena izmed najduhovitejših zgrešenih izjav je zrasla na zeljniku režiserja Toma Hooperja, ki je vzajemno naklonjenost med seboj in svojima protagonistoma (Colin Firth in Geoffrey Rush) opisal kot 'moški trikotnik ljubezni' (ang. 'man-triangle of love'). Foto: Reuters
Ena izmed najduhovitejših zgrešenih izjav je zrasla na zeljniku režiserja Toma Hooperja, ki je vzajemno naklonjenost med seboj in svojima protagonistoma (Colin Firth in Geoffrey Rush) opisal kot 'moški trikotnik ljubezni' (ang. 'man-triangle of love'). Foto: Reuters
Anne Hathaway je bolj zasijala v trenutkih, kjer ji odra ni bilo treba deliti z Jamesom Francom. Foto: Reuters
Eden bolj spontanih trenutkov večera je prišel na vrsto skoraj na začetku: najprej si je Kirk Douglas vzel precej časa za svojo napoved, nato pa je še uščipnil sveže pečeno oskarjevko Melisso Leo. Foto: Reuters
Gwyneth Paltrow, ki je bila (najbrž pretirano) predstavljena kot 'nova zvezda countryja, je na rdeči preprogi pred slovesnostjo prostodušno priznala, da bi, če bi lahko posnela duet s katerim koli pevcem, izbrala Jay-Z-ja. Njen mož Chris Martin je očitno v ožjem izboru izpadel. Foto: EPA

Da so si producenti pred zaslone skušali pritegniti mlajše občinstvo, je bilo očitno že iz izbora voditeljev: James Franco in Anne Hathaway sta utelešenje t. i. "mladega Hollywooda"; temu primerno je Franco na odru bral SMS-je in se v nekem trenutku (brez pravega razloga) prikazal v živo rožnati ženski obleki. (Zanimivo je, da se je, morda v nasprotju s pričakovanji, Anne Hathaway obnesla celo bolje kot njen vsestranski kolega, ki je na trenutke deloval ne čisto "pri stvari". Na splošno sta bila voditelja žrtev istega sindroma kot nedavno Angelina Jolie in Johnny Depp v polomiji Turist: vsak zase sta neznansko očarljiva, ko se znajdeta skupaj, pa med njima ni pretirane kemije.)


Mreža ABC se je mlajšemu občinstvu dobrikala s spletnim dostom do dogajanja za odrom, kjer so se nagrajenci pred kamero lahko brez tako stroge časovne omejitve zahvalili še vsem, ki so se jim v soju žarometov pozabili.

Po drugi plati je skozi cel večer tekla rdeča nit "starega glamurja", ki ga je poosebljala krhka figura igralske legende Kirka Douglasa, ki še okreva po kapi, in posnetek starega oskarjevskega nastopa Boba Hopa.

Od smeha ni najbrž nikogar bolel trebuh
Večer ni minil le brez presenečenj, kar se notranjosti pozlačenih kuvert tiče, ampak tudi sicer precej nepretresljivo: za največji šok je poskrbela Melissa Leo, ki ji je ušla kletvica, ki jim je ni uspelo dovolj hitro cenzurirati (a se je zanjo v zaodrju takoj začela na vse pretege opravičevati). Še najduhovitejši so bili morda Sandra Bullock in njen nagovor nominirancev za glavno moško vlogo, Billy Crystal, ob katerem smo se lahko z nostalgijo spomnili na leta, ko so oskarje vodili komiki, in Robert Downey jr., ki je v družbi Juda Lawa precej doživeto napovedal nominirance za posebne vizualne učinke. Precej dobro je bila sprejeta tudi "glasbena točka", v kateri sta Hathawayeva in Franco iz popularnih filmov, kot sta najnovejša Harry Potter in Somrak, s pomočjo Auto-Tuna naredila muzikale; igralska trojica vampirske sage je tako s pomočjo kanca računalniške manipulacije odpela pesmico He Doesn't Own a Shirt.

Širši koncept podelitve - s pomočjo v naprej posnetih hommageov posameznim poglavjem iz zgodovine filma, pa naj bo to V vrtincu ali Shrek, ustvariti šest ali sedem med seboj popolnoma različnih prizorišč - na odru Kodaka na koncu ni prišel dovolj do izraza; posamezni odlomki niso delovali kot organski, sklenjen del nekakšne širše slike.

Oskarjevska matematika
S štirimi oskarji se od gledališča Kodak ni poslovil le Kraljev govor, ampak tudi film Izvor. Kraljev govor je pobral kipce za najboljši film, režijo (Tom Hooper), glavno moško vlogo (Colin Firth) ter izvirni scenarij (David Seidler). Izvor je "kraljeval" v tehničnih kategorijah (mešanje tona, montaža tona, kinematografija in vizualni učinki), tri pozlačene kipce pa je osvojil film Socialno omrežje in sicer za prirejeni scenarij (Aaron Sorkin), izvirno glasbo ter montažo.

Natalie Portman je na nikogaršnje presenečenje osvojila oskarja za glavno žensko vlogo v Črnem labodu, oskarja za stranski vlogi pa je dobila boksarska drama The Fighter (Christian Bale in Melissa Leo). Dvakrat sta bila nagrajena še Svet igrač 3 (za celovečerni animirani film in izvirno pesem) ter Alica v čudežni deželi (za scenografijo in kostumografijo). Oskar za tujejezični film je šel s filmom In a Better World na Dansko.