Lanceu Armstrongu so dokazali dopingiranje, zaradi česar je izgubil vseh sedem končnih zmag na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Lanceu Armstrongu so dokazali dopingiranje, zaradi česar je izgubil vseh sedem končnih zmag na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Mimogrede, Ben Foster že od mladih let prisega na transcendentalno meditacijo, ki jo poučuje David Lynch. Foto: EPA
Kolesarstvo
Dokumentarista Alexa Gibneya pri nas poznamo predvsem po pretresljivem dokumentarcu: Mea Maxima Culpa: Molk v božji hiši. "Na tej dolgi vožnji, polni nepredvidljivih ovinkov in obratov, sem se veliko naučil o spektakularnem športu - kolesarstvu - pa tudi o etiki zmagovanja za vsako ceno, ki prežema večino športov in družbo kot celoto," je zapisal v izjavi za javnost. Foto: EPA

Eden najuglednejših britanskih režiserjev svoje generacije, Stephen Frears (Nevarna razmerja, Kraljica, Tamara Drewe), je po poročilih svetovnih medijev pred dnevi s produkcijsko hišo Working Title podpisal pogodbo za snemanje biografskega filma o Lanceu Armstrongu; favorit za naslovno vlogo naj bi bil po neuradnih poročilih Ben Foster.

Film bo Armstrongovo zgodbo spremljal vse od boja z rakom na modih leta 1996 pa do šokantnega priznanja, ki ga je bil prisiljen podati letos. Razkritje, da je Armstrong zmagoval s pomočjo prepovedanih drog, je slovitega kolesarja stalo ne samo ugleda in vseh doseženih zmag na Dirki po Franciji, ampak tudi donosnih sponzorstev.

V Bostonu rojeni Ben Foster, ki je Armstrongu dejansko več kot le bežno podoben, (spomnite se ga morda iz filmov X-Men: The Last Stand, 3:10 to Yuma in The Messenger), se glede svoje vloge s Frearsom menda še pogaja. (Mimogrede, potrjeno pa je, da bo v filmu Kill Your Darlings igral beatnika Williama S. Burroughsa.) Scenarij za film bo pisal John Hodge (Trainspotting).

Novica je sicer v javnost prišla ravno v času, ko Frears promovira drug s športom povezan projekt: za HBO je posnel film Muhammad Ali's Greatest Fight; gre za dramatizacijo sodnega boja iz leta 1971, ki je izbruhnil zaradi Alijeve zavrnitve vstopa v vojsko zaradi ugovora vesti.

S kamero na bojni črti
Sicer pa se Lance Armstrong očitno trenutno vsem zdi "vroča" filmska tematika: studio Sony v distribucijo pošilja dokumentarec Alexa Gibneyja, The Armstrong Lie. Tako aktualni so lahko zato, ker je Gibney pravzaprav snemal film o Armstrongovem "comebacku" (in to s kolesarjevim polnim sodelovanjem), ko je novica o njegovem dopingu izbruhnila v medijih; to pomeni da se je Gibney po goli sreči znašel v žarišču dogodkov. "Na tej dolgi vožnji, polni nepredvidljivih ovinkov in obratov, sem se veliko naučil o spektakularnem športu - kolesarstvu - pa tudi o etiki zmagovanja za vsako ceno, ki prežema večino športov in družbo kot celoto," je zapisal v izjavi za javnost.

V Hollywoodu krožijo govorice o vsaj dveh igranih projektih, ki sta tako ali drugače povezana z Armstrongom; svoj film naj bi režiral J. J. Abrams in šušljalo se je tudi, da bi naslovno vlogo dodelil Bradleyju Cooperju, ki pa je govorice že ovrgel kot "nore". V povezavi z vlogo se omenjajo še Matt Damon, Jake Gyllenhaal in Christian Bale.

Ista zgodba z druge plati
In nato je tu še studio Warner, ki je odkupil pravice za ekranizacijo zgodbe Tylerja Hamiltona, enega izmed kolesarjev v Armstrongovi ekipi, ki je zelo hitro padel iz milosti, ko je uporabo drog v kolesarstvu omenil v oddaji 60 minutes. Scenarij je napisal Scott Z. Burns (Bournov ultimat, Stranski učinki), režiral pa bo Jay Roach.