“Ming Zhu, Bao Ling in David Moskowitz” na oskarjevskem odru. Marsikomu ta šala ni bila všeč. Foto: Reuters
“Ming Zhu, Bao Ling in David Moskowitz” na oskarjevskem odru. Marsikomu ta šala ni bila všeč. Foto: Reuters
oskarji
Šalo o "malih rumenih možičkih" (minionih, kaj ste pa mislili) je prispeval tudi Sacha Baron Cohen, ki je na oder - menda nenapovedano - prišel kot Ali G. Foto: Reuters

Dvakratni oskarjevec Ang Lee je eden izmed številnih zvezdnikov, ki pod vprašaj postavljajo odnos Akademije do vprašanj rase - a tokrat ne gre za komentar na problematiko #OscarsSoWhite.

Poleg Leeja, ki je po rodu iz Tajvana, sta med podpisniki pisma med drugimi tudi zvezdnica Talentov v belem Sandra Oh (Kanadčanka korejskega rodu) in George Takei (Američan japonskega rodu). Moti jih, da so bile v letošnjo podelitev oskarjev vključene šale, ki temeljijo na rasnih stereotipih.

Azijci ... genialni matematiki in poceni delovna sila?
Če se ne spomnite, o čem gre beseda: proti koncu podelitve je voditelj Chris Rock na oder povabil "računovodje", ki naj bi prešteli oskarjevske rezultate. Pojavili so se trije azijski otroci, ki jih je predstavil kot "Ming Zhu, Bao Ling in David Moskowitz”. "Če je koga ta šala užalila, lahko o njej tvitate na svojem telefonu ... ki so ga prav tako izdelali ti otroci."

"Kot člani Akademije azijskega rodu bi radi izrazili svoje popolno presenečenje in razočaranje nad ciljanjem na Azijce na 88. podelitvi oskarjev in nad negovanjem rasističnih stereotipov," so protestniki med drugim zapisali v svojem pismu, ki so ga naslovili na producenta proslave, na direktorico Akademije in druge odgovorne.

"Ob kritikah na temo #OscarsSoWhite smo upali, da bo podelitev Akademiji pokazala pot naprej, da bo priložnost za čudovit primer vključevanja in raznolikosti. Namesto tega pa je slavje skazil netakten pristop k upodobitvi Azijcev."

Po podelitvi so po medijih krožile vestičke, da je bila šala z otroki v program vključena na izrecno željo Chrisa Rocka, in da starši vsaj enega izmed njih niso natančno vedeli, za kaj bo sploh šlo.

Kakšno opravičilo naj bi to bilo?
Opravičilo, ki ga je v odgovor na odprto pismo objavila predsednica Akademije Cheryl Boone Isaacs, je prav tako tarča kritik - George Takei je za filmski blog Deadline komentiral, da se "zadeva bolj ali manj bere kot pisemski obrazec". "To je bil medel, korporativen odziv," pravi Takei, ki se mu tak odnos zdi "pokroviteljski". "Slepota je bila šokantna. Mar nima nihče tam nobenega pojma?"

Predsednica je v svojem odzivu med drugim zapisala: "Akademija seveda ni hotela nikogar užaliti. Zavezali smo se trudu, da bodo prihodnje oskarjevske podelitve obzirnejše do drugih kultur. Boli nas, da je kak del podelitve koga užalil, in opravičujemo se vsem, ki so bili prizadeti."

Deadline v povezavi s tem navaja še, da nobeden izmed 24 podpisnikov pisma, ki so člani Akademije, ni bil povabljen na sestanek z organizatorji oskarjev.