Kljub vse močnejši konkurenci drugih festivalov pa beneški lev ostaja ena najbolj zaželenih nagrad v industriji. Foto: EPA
Kljub vse močnejši konkurenci drugih festivalov pa beneški lev ostaja ena najbolj zaželenih nagrad v industriji. Foto: EPA
Brian De Palma bo tekmoval s svojim prvim filmom po šestih letih in Črni daliji, nemško-francosko produkcijo Passion (Strast), za katero je tako kot Malick hotel (in dobil) Rachel McAdams. V "erotični srhljivki", ki se vrti okrog bitke za premoč med dvema kolegicama, samozavestne Christine (McAdams) in njene nedolžne, naivne varovanke Isabelle (Noomi Rapace). Christine nima nobenih zadržkov, da ne bi ukradla Isabelline ideje in jo v službi prodala za svojo, toda ko se dekle zaplete z enim izmed njenih ljubimcev, izbruhne vojna.

Beneški filmski festival, ki bo v sredo na Lidu razgrnil rdečo preprogo za svojo jubilejno, 80. izdajo, že vrsto let za zvezdniške obiske, filmske premiere in najboljše zabave tekmuje s festivalom v Torontu. Na drugi strani Benetkam za vrat diha Rim, ki zadnjih nekaj let svoj filmski festival organizira novembra in ki je rekrutiral nekdanjega beneškega selektorja Marca Muellerja. V mestu na vodi ga je zamenjal Alberto Barbera, ki se zaveda, da so visoke cene in razpadajoča infrastruktura Benetk voda na mlin njihovih tekmecev. "Rim in Benetke v letošnji izdaji stopata kot boksarja v ring," je situacijo povzela ameriška revija Variety. "V zadnjih mesecih se je v medijih razvnela prava besedna vojna."

Barbera je tako letos vpeljal manjši filmski sejem, ki naj bi Benetke spremenil v privlačno destinacijo za studie, čeprav so za zdaj številni še v dvomih, za kakšno dobičkonosno potezo se bo vse skupaj izkazalo. Toda glavni cilj festivala seveda ostaja širjenje kakovostne svetovne filmske produkcije - in vsaj na papirju je letošnji festival, ki bo potekal med 29. avgustom in 8. septembrom, videti obetavno.

Letos po kanalih ne bo plul George Clooney, sicer redni gost festivala, pa tudi "težkokategornikov", kakršna sta Angelina Jolie in Johnny Depp, tokrat ne bo. Bo pa zato manjša jata mlajših zvezdnikov, ki bi se radi otresli snemanja Disneyjevih filmov in se uveljavili kot resni igralci, obenem pa bodo, tako upajo organizatorji, malce "prezračili" zatohle Benetke: Zac Efron, Shia LaBeouf in Selena Gomez bodo vsi na prizorišču. Starejšo generacijo bosta "zastopala" Robert Redford in Julie Christie, klasične zvezde večjega kalibra na prizorišču pa bodo Rachel McAdams, Ben Affleck in vedno nepredvidljivi Joaquin Phoenix.

Že zdaj se da najbrž napovedati, da bo največ govora o filmu The Master, zgodbi o skrivnostnem verskem kultu, ki je, po prvih odlomkih sodeč, precej podoben scientologiji. (Pa tudi režiser Paul Thomas Anderson je v preteklosti namignil, da je lik vodje kulta, ki ga v filmu igra Philip Seymour Hoffman, navdahnil L. Ron Hubbard.) No, tako režiser kot distributer Harvey Weinstein sta v poznejših izjavah za javnost skušala omiliti vse neposredne navezave na scientologijo - morda iz strahu, da organizacija, ki ima v svojih vrstah številne ugledne zvezdnike in je znana po neusmiljenem preganjanju nasprotnikov, ne bi filmu poskušala preprečiti distribucije.

Bo pa v Benetkah letos tudi vroče: po zaslugi vročega napovednika občinstvo precej nestrpno pričakuje tudi triler Briana de Palme, Passion. Na stičišču spolnosti in vere pa se znajde Pieta južnokorejskega režiserja Kim Ki Duka, cenzorsko nalepko R pa ima tudi težko pričakovani film Terrencea Malicka, To the Wonder.