Glavne vloge v filmu Burn after Reading (Zažgi po branju) so si razdelili John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt in Tilda Swinton. Foto: IMDb
Glavne vloge v filmu Burn after Reading (Zažgi po branju) so si razdelili John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt in Tilda Swinton. Foto: IMDb
Joel in Ethan Coen
Joel in Ethan Coen sta v zadnjih letih sinonim za uspeh v Hollywoodu. Foto: Reuters

Pravzaprav ga bo odprlo prvo javno prikazovanje njunega novega filma, vohunske komedije Burn After Reading (Zažgi po branju). Če se ozremo samo na seznam 'sestavin', iz katerih je bil 'zamesen' film, se zdi, da uspeh skoraj ne more izostati. Joelu in Ethanu Coenu je namreč v sodelovanje pri filmu uspelo pregovoriti Georgea Clooneyja, Johna Malkovicha, Brada Pitta in Tildo Swinton. Film govori o odpuščenem vohunu Cie, čigar spomini pridejo v roke dveh ne preveč bistrih trenerjev, ki se odločita izsiljevati nekdanjega operativca.

Kdo odloča o programu?
Kateri filmi bodo tekmeci temačne vohunske komedije, za zdaj še ni znano. Znana pa so imena tistih, ki bodo direktorju filmskega festivala pomagali izbrati tekmovalni program. Odborniki za izbor filmov so italijanska kritičarka in scenaristka Violetta Bellocchio, eden najprodornejših italijanskih filmskih kritikov mlajše generacije Paolo Bertolin, francoski scenarist, kritik, producent in profesor na filmski akademiji Marie-Pierre Duhamel, avtor scenarijev za več italijanskih televizijskih oddaj in televizijskih monografij Claudio Masenza in Alberto Pezzotta, ki velja za eno največjih avtoritet med italijanskimi filmskimi kritiki in novinarji.

65. Mostra se bo začela 27. avgusta, razglasitev nagrajencev pa bomo dočakali 6. septembra. Ko smo že pri datumih, naj omenimo, da bo prva država, v kateri bo film Burn After Reading prišel na redni spored kinematografov, Velika Britanija, kjer bo film tamkajšnjo premiero doživel že 5. septembra.