Kar štirje filmi bratov Coen so že bili nominirani za oskarja za najboljši film. Od tega ga je dobil samo eden, Ni prostora za starce. Foto: EPA
Kar štirje filmi bratov Coen so že bili nominirani za oskarja za najboljši film. Od tega ga je dobil samo eden, Ni prostora za starce. Foto: EPA

Predsedovanje žiriji je posebna čast, ker nisva bila do zdaj še nikoli predsednika ničesar. Nadaljnje izjave sledijo ob primernem času.

Joel in Ethan Coen
Prva izdaja filmskega festivala v Cannesu je potekala septembra 1946. V maju poteka od leta 1952, zlato palmo pa podeljujejo od leta 1955. Foto: EPA

"Zelo sva vesela, da bova spet prišla v Cannes," sta v uradni izjavi komentirala brata in ob tem pripomnila, da je letoviško mesto zanju vedno igralo pomembno vlogo, vse od začetka njune kariere.

Da bosta sopredsedovala žiriji, si štejeta še posebej v čast, saj se "dvojno vodstvo" v zgodovini canskega festivala še nikoli ni zgodilo.

Stara znanca festivala
Na francoski rivieri sta brata doslej predstavila sedem od svojih 16 igranih filmov. Glavno nagrado, zlato palmo, sta osvojila leta 1991 za film Barton Fink. Leta 1996 sta bila nagrajena kot najboljša režiserja za film Fargo in nato še enkrat leta 2001 za film Mož, ki ga ni bilo. Leta 2013 sta prejela veliko nagrado žirije za melanholično glasbeno dramo Llewyn Davis.

Avtorski film, a privlačen tudi za širše občinstvo
Brata Coen utelešata avtorsko filmsko ustvarjanje, ki je univerzalno in privlačno za širše občinstvo, polno humorja in povsem izvirno v pogledu na svet, je njuno vabilo k žiriranju utemeljil direktor canskega filmskega festivala Thierry Fremaux.

Končno podobo festivala razkrivajo postopoma
Šestdesetletni Joel in tri leta mlajši Ethan bosta na čelu žirije nasledila lansko predsednico, novozelandsko režiserko Jane Campion. Drugih članov letošnje žirije še niso razkrili. Festivalski organizatorji težijo k temu, da v žirijo posadijo predstavnike filmske umetnosti z različnih koncev sveta.

Tudi uradni program filmov, ki tekmujejo za zlato palmo, je običajno eklektičen tako po tematiki kot po svojem izvoru. Naslove navadno objavijo mesec dni pred začetkom festivala.

Na lanskem, 67. festivalu je zlato palmo prejela družinska drama Zimsko spanje, režiser Nuri Bilge Ceylan pa je s tem Turčiji prinesel prvo izmed največjih filmskih nagrad po letu 1982.

Vrnitev k črni komediji
Brata Coen trenutno snemata film Hail, Caesar!, s katerim se vračata k odbitim komedijam tipa Veliki Lebowski. Svojo zgodbo sta prestavila v 50. leta prejšnjega stoletja, njun protagonist v zgodbi "o filmski industriji, življenju, veri in religiji" pa je t. i. "fixer", možak z zelo specifično hollywoodskim poklicem: zvezdnike varuje pred škandali in jim priskrbi, kar si pač zaželijo. Coenova, ki se vedno lahko pohvalita z zvezdniško zasedbo, sta se tokrat še posebej izkazala: nastopajo George Clooney (v glavni vlogi), pa še Josh Brolin, Channing Tatum, Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson in Jonah Hill.

Predsedovanje žiriji je posebna čast, ker nisva bila do zdaj še nikoli predsednika ničesar. Nadaljnje izjave sledijo ob primernem času.

Joel in Ethan Coen