"Moški pri ženskah ljubijo globino, a le, če gre za njihove dekolteje," v odprtem pismu opozarja skupina francoskih intelektualk. Foto: EPA

Vaš izbor stroki in svetovni javnosti pošilja jasno sporočilo. Kar koli že počnemo, nikakor ne smemo mladim dekletom vzbujati upanja, da bi si morda nekega dne lahko drznile režirati filme in se po stopničkah raznih festivalov povzpenjati kako drugače kot pod roko svojega sanjskega princa.

Kolektiv La Barbe
Plakat letošnje izdaje mednarodnega filmskega festivala v Cannesu krasi podoba hollywoodske legende Marilyn Monroe. Na črno-belem posnetku igralka z našobljenimi ustnicami piha svečko na torti. Obdaja jo napis Cannes. Organizatorji so se za podobo igralke odločili, ker so želeli povezati dve obletnici - 50. obletnico igralkine smrti in 65. obletnico festivala. Foto: EPA
Zgodba filma ob odprtju Moonrise Kingdom je postavljena v 60. leta v ZDA, pripoveduje pa o mladem zaljubljenem paru, ki zbeži od doma in sproži obsežno iskalno akcijo ter pravo zmedo v domačem kraju.
Martin Turk, Nahrani me z besedami
Slovenski filmski center (SFC) bo na filmskem sejmu v Cannesu, ki je del festivala, letos že deveto leto zapored predstavljal slovensko kinematografijo. Prikazal bo drugi celovečerec Marka Naberšnika Shanghai in prvi celovečerni film Martina Turka Nahrani me z besedami. Za oba bo to svetovna premiera. Foto: Spletna stran filma
Lani je zlato palmo za najboljši film festivala prejela filozofska drama o človeški eksistenci in naravi Drevo življenja enigmatičnega ameriškega režiserja Terrencea Malicka. Foto: EPA

Nekaj dni pred začetkom 65. canskega filmskega festivala - na francoski rivieri se bodo filmski koluti vrteli od 16. do 27. maja - je ugledna francoska feministična skupina La Barbe (Brada) na organizatorje naslovila odprto pismo, v katerem ostro kritizirajo industrijo, ki nagrajuje le ženske, ki se pojavijo pred kamero, ne pa tudi tistih, ki stojijo za njo.

Bistvo je namreč v tem, da se bo na rdeči preprogi enega najuglednejših festivalov na svetu kar trlo starlet in zvezdnic (tako Angelina Jolie kot Madonna sta v zadnjem letu režirali filma), med 22 nominiranci za zlato palmo pa ni niti ene same ženske. "Moški pri ženskah ljubijo globino, a le, če gre za njihove dekolteje," so v sarkastičnem pismu, ki ga je objavil Le Monde, zapisale avtorice. Pismo, ki ga med drugim podpisujeta režiserki Virginie Despentes in Coline Serreau ter igralka Fanny Cottençon, poudarja, da so žirije ženske režiserke spregledale na kar 63 od 65-ih canskih festivalov. Zlato palmo je odslej dobila le Jane Campion za svojo ganljivo ljubezensko dramo Klavir iz leta 1993.

"Gospodje, lani ste se očitno zmotili ..."
Letošnji seznam nominirancev je tako tudi oster kontrast lanskemu, ko so se za palmo potegovale Avstralka Julia Leigh, Škotinja Lynne Ramsay, Japonka Naomi Kawase in Francozinja Maïwenn. "Lani je, nedvomno po pomoti, kar štirim ženskam uspelo zdrsniti v končno dvajseterico," pišejo La Barbe. "Gospodje, letos ste očitno spet prišli k pameti, in za to smo vam hvaležne. Vaš izbor stroki in svetovni javnosti pošilja jasno sporočilo. Kar koli že počnemo, nikakor ne smemo mladim dekletom vzbujati upanja, da bi si morda nekega dne lahko drznile režirati filme in se po stopničkah raznih festivalov povzpenjati kako drugače kot pod roko svojega sanjskega princa."

Je treba vzroke iskati globlje?
Organizatorji so se že odzvali in na celi črti zavrnili obtožbo, da so spregledali žensko ustvarjanje. "Nikoli ne bi izbrali filma, ki si tega ne zasluži samo zato, ker ga je posnela ženska," opozarja vodja selektorjev Thierry Fremaux. "Nobenega dvoma ni, da je treba vlogo žensk v filmu povečati, a ta problem ne obstaja samo v Cannesu in samo maja ... Obtoževanje festivalov ne koristi ničemur."
Film ob odprtju festivala, Moonrise Kingdom Wesa Andersona, je zgodba o ljubezni med najstnikoma, postavljena v leto 1965. V njem nastopajo Edward Norton, Bruce Willis, Bill Murray, Frances McDormand in Tilda Swinton.

Kirsten in Robert (k sreči ne v istem filmu)
David Cronenberg se bo v glavnem tekmovalnem programu predstavil s filmom Cosmopolis (Kozmopolis) z Robertom Pattinsonom v vlogi mladega milijonarja, ki se mu v enem dnevu poruši svet. V filmu Walterja Sallesa On The Road (Na cesti), posnetem po istoimenskem romanu Jacka Kerouaca, pa bo mogoče videti Pattinsonovo soigralko iz sage Somrak Kristen Stewart.

Na rdeči preprogi organizatorji pričakujejo filmske zvezdnike, kot sta Nicole Kidman in Brad Pitt. Kidmanovo bo mogoče videti v filmu The Paperboy (Raznašalec časopisov) Leeja Danielsa, Pitta pa v gangsterskem filmu filmu Killing Them Softly (Ubij jih nežno) v režiji Andrewa Dominika.

Lanska dobitnica zlate palme za najboljšo igralko Jessica Chastain se na festival vrača s filmom Lawless (Nezakonit) Johna Hillcoata na temo tihotapljenja. Po rdeči preprogi se bo sprehodila tudi Marion Cotillard, ki je zaigrala v filmu De rouille et d'os (Rja in kost) Jacquesa Audiarda.

Vrnitve starih znancev
Ken Loach se v Cannes vrača 17., tokrat z grenko-sladko komedijo The Angels' Share (Angelov delež), dobitnik zlate palme za najboljši film leta 2009 Michael Haneke pa tokrat stavi na film Amour (Ljubezen).

Celoten seznam filmov tekmovalnega programa si oglejte tukaj.

Iranski režiser Abas Kiarostami, dobitnik zlate palme za najboljši film Okus češnje (1997), se na festival vrača s filmom Like Someone in Love (Kot zaljubljenec), zgodbo o japonski študentki, ki se preživlja kot prostitutka. Italijanski režiser Matteo Garrone pa se bo v tekmovalnem delu festivala predstavil s filmom Reality (Resničnost) o resničnostih televizijskih oddajah.

V tekmovalni program so med drugim uvrščeni še filmi Holy Motors (Sveti motorji) Leosa Caraxa, V tumane (V megli) Sergeja Loznitse, Dupa dealuri (Onstran hribov) Cristiana Mungiuja, Mud (Blato) Jeffa Nicholsa, Vous n'avez encore rien vu (Še ničesar niste videli) Alaina Resnaisa in Jagten (Lov) Thomasa Vinterberga.

Thierry Fremaux je program opisal kot "potovanje skozi kinematografijo in potovanje okoli sveta". Selektorji so poleg filmov v tekmovalnem delu festivala izbrali še 17 filmov, ki se bodo za nagrade potegovali v sekciji Un certain regard.

Slovesnost ob odprtju in koncu festivala v letovišču na francoski rivieri bo vodila igralka Berenice Bejo, ki je zaigrala v Umetniku, zmagovalnem filmu letošnjih oskarjev.

Festival bo sklenil film Therese D aprila letos preminulega francoskega režiserja Claudea Millerja, ki bo prikazan zunaj konkurence.

Žirija je obeh spolov ...
Žiriji predseduje italijanski režiser in igralec Nanni Moretti, ki je leta 2001 za film Sinova soba prejel zlato palmo za najboljši film.

Člani žirije so še igralka in režiserka Hiam Abas s palestinskega avtonomnega območja, britanska režiserka in scenaristka Andrea Arnold, francoska igralka Emmanuelle Devos, nemška igralka Diane Kruger, francoski modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier, britanski igralec Ewan McGregor, ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne ter režiser, scenarist in producent Raoul Peck s Haitija.

Vaš izbor stroki in svetovni javnosti pošilja jasno sporočilo. Kar koli že počnemo, nikakor ne smemo mladim dekletom vzbujati upanja, da bi si morda nekega dne lahko drznile režirati filme in se po stopničkah raznih festivalov povzpenjati kako drugače kot pod roko svojega sanjskega princa.

Kolektiv La Barbe