Warrenu Beattyju je svetovno slavo prinesla vloga v filmu Razkošje v travi, v katerem je ob Natalie Wood zaigral leta 1961. Foto: IMDb
Warrenu Beattyju je svetovno slavo prinesla vloga v filmu Razkošje v travi, v katerem je ob Natalie Wood zaigral leta 1961. Foto: IMDb
Faye Dunaway in Warren Beatty
Večno težavna "Bonnie in Clyde": v zmedo z napačno ovojnico na letošnji podelitvi oskarjev sta bila kot podeljevalca nagrade za najboljši film vpletena tudi Faye Dunaway in Warren Beatty. Foto: Reuters

Kot Henry Warren Beatty se je rodil na današnji dan leta 1937 v Richmondu v ameriški zvezni državi Virginija. Leta 1934 rojena ameriška igralka Shirley MacLaine je njegova sestra, od leta 1992 pa je poročen z igralko Annette Bening, v zakonu so se jima rodili štirje otroci.

Z Broadwaya v večno filmsko razkošje
Po študiju na univerzi v Evanstonu in na igralski akademiji Stella Adler je v začetku 60. let minulega stoletja začel nastopati predvsem v televizijskih produkcijah in na Broadwayu. Že leta 1961 je vzbudil pozornost z vlogo v filmu Elie Kazana Razkošje v travi, v katerem je nastopil ob Natalie Wood. Poleg ciničnega osvajalca ženskih src je odigral še vrsto psihološko poglobljenih likov, slovi pa tudi kot dober komik.

Natanko dvajset let po svoji prvi odmevni filmski vlogi je prejel oskarja za režijo filma Rdeči, v katerem je tudi nastopil. Med vidnejšimi filmi, v katerih je igral, so poleg Rdečega še Bonnie in Clyde s Faye Dunaway (1967), Kockar in prostitutka (1971), Nebo lahko počaka (1978) in Bugsy (1991). Za igro je bil za oskarja nominiran za vloge v omenjenih filmih Bonnie in Clyde, Nebo lahko počaka in Bugsy.

Dejaven tudi v ne več tako rosnih letih
Po letu 2001, ko je zaigral v filmu Mesto in dežela, je z igro za nekaj časa prekinil, nato pa leta 2010 nastopil v filmu Dick Tracy Special. Beatty je namreč režiral, produciral in nastopil v filmu o omenjenem stripovskem junaku v letu 1990. Kot režiser skupno podpisuje šest projektov, zadnji je Rules Don't Apply iz leta 2016, v katerem je imel tudi manjšo vlogo.

Poleg oskarja za režijo mu je Ameriška filmska akademija podelila tudi nagrado za življenjsko delo, ponaša pa se med drugim še s štirimi zlatimi globusi in enim prav tako za življenjsko delo.