Naslov filma, Imperium, je sposojen iz latinščine in je približna sopomenka nemškega
Naslov filma, Imperium, je sposojen iz latinščine in je približna sopomenka nemškega "Reicha". Angleškogovoreči neonacisti pogosto omenjajo "Zahodni imperij" kot neko teoretično globalno skupnost prihodnosti, v kateri bodo prevladala njihova načela. Foto: IMDb
Imperium
"Zadovoljen sem bil, ko sem ugotovil, da nimam posebej čudno oblikovane ali zaznamovane glave." Foto: IMDb

Med obiskom v pogovorni oddaji The Daily Show je Daniel Radcliffe povedal, da se je sodelavcem v svojem novem filmu dejansko opravičil za vse rasistične žaljivke, s katerimi jih je obkladal pred kamero. (V drami Imperium, o kateri teče beseda, med drugim nastopijo Toni Collette, Sam Trammell in Tracey Letts).

V filmu Imperium, ki ga je režiral Daniel Ragussis, Radcliffe igra borca za belo nadvlado (no, v resnici agenta FBI-ja, ki se pod krinko infiltrira v ekstremistično neonacistično skupino). Snemanje je bilo zanj naporen proces, pravi: po vsakem težkem prizoru se je soigralcem opravičeval za sovražne žaljivke, s katerimi jih je tik pred tem obkladal.

"Kadar koli sem uporabljal rasne žaljivke, sem se moral s soigralcem pogovoriti. 'Saj veš, da tega ne mislim, ampak se mi vseeno zdi, da moram to povedati.' Najbolj skesana gručica skinheadov smo bili, kar ste jih kdaj videli."

Imperium, ki v ameriške kinematografe prihaja v teh dneh, je zgodba o introvertiranem, tihem FBI-jevem agentu Natu Fosterju, ki se infiltrira v skupino borcev za belo nadvlado; neonacisti se v tem času ravno lotevajo sestavljanja bombe za večji teroristični napad.

"Izkušnja snemanja je bila čudna," razmišlja Radcliffe, "ker je bilo fantastično in smo bili res krasna ekipa. Po drugi plati pa se ukvarjaš s težkimi temami in uprizarjamo shode rasistov ter nosimo majice z napisi 'bela moč', kar je grozno."

Igralec si je moral pred kamero (seveda v enem samem poskusu) tudi obriti glavo. "Zadovoljen sem bil, ko sem ugotovil, da nimam posebej čudno oblikovane ali zaznamovane glave."

Ragussis pravi, da si pravzaprav želi, da bi si neonacisti njegov film ogledali. "Morda bi bilo prehudo reči, da sem jih hotel predstaviti, kot bi sami hoteli biti predstavljeni, gotovo pa tako, da stališča in izjave filmskih likov ne bi odstopale od tega, kar bi v resnici govoril pripadnik take skupine. Zelo so mi pomagale raziskave sociologov, ki so imeli priložnost živeti v takih skupnostih in jim reči: Poglejte, stvari se lotevamo brez obsojanja. Radi bi vas slišali predstaviti svoja stališča in mnenja in ideje v lastnih besedah. Radi bi, da se predstavite, kakršni ste. Samo popisali in fotografirali bomo vaša vsakodnevna življenja, da bodo ljudje dobili predstavo.' Nekaj takega sem skušal doseči s svojim filmom."

Scenarij za film je Ragussis napisal po predlogi prvoosebne pripovedi FBI-jevega agenta Michaela Germana, ki je petnajst let svojega življenja preživel pod krinko v različnih skupinah za belo nadvlado, nato pa je v začetku novega tisočletja kariero agenta obesil na klin.