Kako spremeniti svet predstavlja skupino hipijev, ki se je leta 1971 v zarjaveli ladji odpravila proti Aljaski, da bi preprečila podzemni jedrski poskus ameriške vlade. Foto: Cankarjev dom
Kako spremeniti svet predstavlja skupino hipijev, ki se je leta 1971 v zarjaveli ladji odpravila proti Aljaski, da bi preprečila podzemni jedrski poskus ameriške vlade. Foto: Cankarjev dom
false
Otroci tranzicije je strašljiv in poučen dokumentarec, ki ne odslikava samo nove hrvaške stvarnosti, temveč stvarnost nasploh, nazoren primer gospodarstva in kulture, ki izloča zmagovalce in poražence. Foto: Cankarjev dom
false
Chuck Norris proti komunizmu, ki prikazuje Romunijo v 80. letih. To so bili časi množičnega piratstva in oboževanja ameriških filmskih junakov. Množice pa niso oboževale le Rockyja, Ramba in Chucka Norrisa, temveč tudi skrivnostno Irino Nistor, Romunko, ki je simultano prevajala skoraj vse filme. Foto: Cankarjev dom

V tekmovalnem sklopu bo na ogled pet filmov, Sonita, Otroci tranzicije, Lampedusa pozimi, Megla Srebrenice in Cenzurirani glasovi.

"Če pogledamo izbor tekmovalnih filmov za letošnji festival, ki z osemnajsto izdajo dosega polnoletnost, potem lahko ugotovimo, da (znova) nagovarja nekatere elementarne probleme, ki nikoli ne izginejo z zemljevida družbe in medčloveških odnosov," je zapisal vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek. "Svet je en, je pa vedno več resnic kot tudi načinov, da se iz obupa prebijemo do upanja. Tudi to bo med drugim skušal prikazati 18. FDF."

Cenzurirani glasovi v režiji Mor Loushy predstavlja do nedavnega cenzurirana pričevanja vojakov, ki sta jih pisatelja Amos Oz in Avraham Shapira pridobila teden dni po šestdnevni vojni Izraela na Sinajskem polotoku.

Film Lampedusa pozimi v režiji Jakoba Brossmanna se ukvarja s prebivalstvom otoka Lampedusa, pretresljiv pa je dokumentarec Megla Srebrenice, ki ga je Samir Mehanović ustvaril ob 20-letnici srebreniškega genocida.

V tekmovalnem programu je tudi film Otroci tranzicije v režiji Matije Vukšića, ki je z zgodbami štirih otrok in najstnikov podal pričevanje o sodobni stvarnosti. Sklop sklepa film Sonita o 18-letni Afganistanki, ki bi se rada uveljavila kot raperka. Film podpisuje Rokhsareh Ghaem Maghami.

Poleg tega bo v sklopih Aktualni, družbenokritični in Intimni in globalni portreti ter Miti, ikoni, mediji na programu še 14 filmov, retrospektiva pa bo posvečena Loznici, ki velja za najbolj aktualnega med posovjetskimi režiserji. Na ogled bodo njegovi filmi: dokumentarni film Maidan prikazuje dogajanje na kijevskem trgu Maidan, kjer so Ukrajinci od jeseni 2013 do februarja 2014 množično protestirali proti takratnim oblastem, Naselbine, kjer spremljamo dogajanje na podeželskem posestvu, kjer se izkaže, da so delavci dejansko pacienti, do Blokade, v kateri prikazuje nacistično okupacijo Leningrada. Poleg tega so na sporedu še trije sklopi njegovih kratkih filmov.

Edini slovenski film, ki bo prikazan na festivalu, je Selfie brez retuše v režiji Vincija Vogua Anžlovarja.

Projekcije filmov bodo v Kosovelovi dvorani, Slovenski kinoteki in Kinodvoru.

Pester spremljevalni program
V okviru festivala bodo na sporedu tudi predavanja in pogovori z gosti, med drugim bo tako v četrtek po projekciji filma Lampedusa pozimi pogovor z Boštjanom Videmškom, po Soniti v petek bo pogovor z Gorazdom Rečnikom, prihodnji teden bodo pogovori z Luko Omladićem, Marcelom Štefančičem, Jankom Lorencijem in Borutom Ošlajem, na festivalu bodo gostili tudi režiserja Matijo Vukšića (Otroci tranzicije) in Friedricha Moserja (Dobri državljan).

Začel se je Festival dokumentarnega filma
Začel se je Festival dokumentarnega filma