Slovenijo bo zastopal film Inferno Vinka Möderndorferja, ki bo na ogled 31. marca v Slovenski kinoteki. Foto: Željko Stevanić
Slovenijo bo zastopal film Inferno Vinka Möderndorferja, ki bo na ogled 31. marca v Slovenski kinoteki. Foto: Željko Stevanić

"Suha komedija, v kateri se dva pustolovska soseda podata na lov za zakladom, ki bo rešil vse težave," so o Zakladu romunskega režiserja Corneliuja Porumboiuja zapisali v Kinodvoru, kjer bodo na sporedu še projekcije filmov Fantomski deček (2. april), Zenit (3. april), Z mamo (4. april), Gospod sodnik (6. april), Učna ura (7. april) in Čisto nova zaveza (10. april).

V Kinoteki bodo na ogled Inferno (31. marec), Teta Hilda (1. april in 8. april), Iluminacija (1. april), Zaseda (2. april), Skrito (2. april), Državljan Egipta (5. april), Torinski konj (5. april), Felix in Meira (6. april), Nečimrnost (7. april), Povest iz preteklosti (8. april) in Grk Zorba (9. april).

S festivalom veleposlaništva držav, ki so članice Mednarodne organizacije za frankofonijo, zaznamujejo 20. marec, mednarodni dan frankofonije. Organizacija združuje 90 držav, med njimi je 23, tudi Slovenija, opazovalk. Države članice želijo poudariti svojo različnost in priložnost za to vidijo v francoščini, hkrati pa slavijo raznolikost jezikov in kultur.

Letos sodelujejo Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Francija, Grčija, Kanada, Madžarska, Poljska, Romunija, Srbija, Slovenija in Švica.

Festival je nastal v sodelovanju Kinodvora, Slovenske kinoteke in Francoskega inštituta v Sloveniji ter s podporo mednarodnega frankofonskega televizijskega kanala TV5MONDE.