Festival LGBT-filma se bo začel z letošnjim dobitnikom zlatega leva Od daleč Lorenza Vigasa. Film prikazuje moža srednjih let, ki z denarjem zvablja mladeniče k sebi domov, a jih opazuje le od daleč, nekega dne pa spozna sedemnajstletnega uličnega huligana Elderja, ki ga popolnoma prevzame. Ker mladenič potrebuje denar, ga začne redno obiskovati in sčasoma med njima vznikne nepričakovana intimnost. Foto: Kinodvor
Festival LGBT-filma se bo začel z letošnjim dobitnikom zlatega leva Od daleč Lorenza Vigasa. Film prikazuje moža srednjih let, ki z denarjem zvablja mladeniče k sebi domov, a jih opazuje le od daleč, nekega dne pa spozna sedemnajstletnega uličnega huligana Elderja, ki ga popolnoma prevzame. Ker mladenič potrebuje denar, ga začne redno obiskovati in sčasoma med njima vznikne nepričakovana intimnost. Foto: Kinodvor
false
Glavnina programa ostaja v Slovenski kinoteki, Od daleč pa bo prikazan v Kinodvoru. Za Kinodvor kot otvoritveno prizorišče festivala so se po besedah Braneta Mozetiča, enega odbiralcev festivala, odločili, ker je bila doslej otvoritvena projekcija v kinoteki vselej razprodana. Foto: Kinodvor
false
Organizator festivala, ki velja za najstarejši festival gejevskega in lezbičnega filma v Evropi, je Društvo ŠKUC. Festival je bil prvič organiziran leta 1984 v okviru festivala Magnus, lani se je preimenoval v Festival LGBT-filma. Kot je opozoril Brane Mozetič, je letos Slovenski filmski center, ki je zadnja leta za festival namenjal okoli 7.000 evrov, vlogo za sofinanciranje festivala zavrgel. Na ministrstvu za kulturo se o pritožbi na sklep SFC-ja do zdaj še niso izjasnili, podporo festivalu pa so izrazili nekateri novi sofinancerji. Foto: BoBo

Rdečo nit bo nakazal že otvoritveni film Od daleč v režiji Lorenza Vigasa, dobitnika zlatega leva na zadnjem beneškem festivalu, ki bo 28. novembra prikazan v Kinodvoru. Glavni del programa ostaja v Slovenski kinoteki, spremljevalni del se bo odvijal v Cafeju Kolaž in na Metelkovi. Ponovitve filmov si bo mogoče ogledati še na Ptuju, v Celju, Mariboru, Kopru in po novem tudi v Bistrici ob Sotli.
Filmi iz t. i. tretjega sveta, kjer se s tematiko LGBT-ja šele seznanjajo
Kot je pred začetkom festivala povedal Brane Mozetič, eden odbiralcev festivala, se na festival trudijo pripeljati filme, ki niso iz Evrope ali ZDA. Iz t. i. tretjega sveta, kjer se s tematiko LGBT v takšni obliki šele seznanjajo, jih bo letos po njegovih napovedih kar nekaj.
Poleg otvoritvenega venezuelskega filma Od daleč se s festivalsko rdečo nitjo – prikazovanjem starejših gejev in lezbijk, njihovih težav, odnosa do mladih, smrti in življenja nasploh – povezujejo večkrat nagrajeni film iz Dominikanske republike Peščeni dolarji, ki ga podpisuje več avtorjev, švicarski film Nečimrnost v režiji Lionela Baierja, nemški film Aya Arcos Maximiliana Molla in špansko-francoski dokumentarni film Odprta okna, ki ga podpisuje Michele Masse.
Med mladinskimi filmi tudi domača produkcija
Mozetič je opozoril tudi na filme z mladinsko tematiko, za katero se zanima srednješolsko občinstvo, to sta Poletje s Sangaile v režiji Alante Kavaite ter Naz in Malik režiserja Jaya Dockendorfa, iz domače produkcije pa kratki film Seveda te ljubim režiserke Maje Šest, nastal po kratki zgodbi Vesne Lemaić. Ker je bil to edini film, ki so ga prejeli na razpis, nagrade rožnati zmaj za slovenski kratki film ne bodo podelili, bodo pa 5. decembra, večer pred sklepom festivala, podelili rožnata zmaja po izboru gledalcev in žirije.
Poklon Vojinu Kovaču - Chubbyju
Prikazali bodo tudi film Jutri, po Mozetičevih besedah polamaterski film Draga Grafa o usodah treh posameznikov, ki se odločijo za samomor. S štirimi kratkimi filmi se bodo poklonili Vojinu Kovaču - Chubbyju, članu skupine OHO, ki je pri teh filmih sodeloval, obudili bodo tudi jugoslovansko dramo Slovenski Hamlet, ki jo je leta 1980 posnel Stanko Jost po motivih romana Dolenjski Hamlet Pavleta Zidarja.
V zadnjem je zaigrala letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Ljerka Belak, ki bo po projekciji sodelovala v pogovoru. Nanj so po Mozetičevih navedbah povabili še režiserko Majo Weiss z namenom, da ga razširijo na prisotnost LGBT-tematike v slovenskem filmu.
Za približevanje trans tem bo po Mozetičevih besedah v ospredju urugvajsko-čilski film Novi človek v režiji Alda Garaya, ki je na letošnjem Berlinalu prejel nagrado teddy za najboljši dokumentarni film z LGBT-tematiko.
Zapleti s financiranjem
Letošnji festival je zaznamoval zaplet pri financiranju, saj je zaradi "raznih proceduralnih zapletov" ostal brez podpore Slovenskega filmskega centra. Na ministrstvu za kulturo se o njihovi pritožbi še niso izjasnili, so pa podporo izrazili nekateri novi sofinancerji.