Film
()
Kratki film V modrino se subtilen način dotakne odnosov med najstniki, ki se z odraščanjem srečujejo z različnimi pastmi medsebojnih odnosov.
Antoneta Alamat Kusijanović se je v svojem kratkem filmu na subtilen način dotaknila odnosov med najstniki, ki se z odraščanjem srečujejo z različnimi pastmi medsebojnih odnosov. Foto: Blade produkcija
V modrino
Antoneta Alamat Kusijanović (druga z desne) v Slovenskem filmskem centru. Foto: Slovenski filmski center

Dodaj v

Film V modrino s prvo nagrado na otroškem filmskem festivalu v Chicagu

Z nagrado tudi kandidatura za nominacijo za oskarja
8. november 2017 ob 16:37
Chicago - MMC RTV SLO

Film V Modrino, ki je nastal v slovenski koprodukciji, je na 34. mednarodnem otroškem filmskem festivalu v Chicagu prejel prvo nagrado žirije v kategoriji kratkih akcijskih filmov (Live Action Short).

Film v modrino, s katerim se je hrvaška režiserka mlajše generacije Antoneta Alamat Kusijanović predstavila že na Berlinalu in v Cannesu in pritegnila tudi pozornost Ameriške filmske akademije, je zdaj na otroškem filmskem festivalu v Chicagu pobral še prvo nagrado žirije v kategoriji kratkih akcijskih filmov. Omenjeni otroški filmski festival v Chicagu je kvalifikator za oskarje, tako da je film V modrino z nagrado zdaj med kandidati za morebitno nominacijo za oskarja v kategoriji kratkih akcijskih filmov (Live Action Short).

Kusijanovićeva je scenarij za film napisala skupaj s Christino Lazaridi, ki poučuje na Univerzi Columbia v New Yorku. Tam je nadaljevala študij po končani diplomi na zagrebški fakulteti za film in televizijo, zato je film nominiran v sklopu igranih filmov, ki so nastali pod okriljem domačih filmskih šol.

Odnosi med odraščajočimi najstniki
Kratki film pripoveduje o trinajstletni Juliji, ki se iz nasilnega doma z materjo umakne na idiličen hrvaški otok, kjer je nekoč odraščala. Veseli se, da bo obudila prijateljstvo z Ano, ki pa več pozornosti namenja svojemu fantu. Anina zavrnitev pri Juliji odpre nezaceljene rane nasilne preteklosti in v njej prebudi nasilno pošast, za katero je mislila, da jo je pustila za seboj. Prvi kratki film, ki ga je kot manjšinsko koprodukcijo podprl Slovenski filmski center, je poglobitev v kompleksnost medsebojnih odnosov odraščajočih najstnikov.

Za filmom stoji mednarodna filmska ekipa: za fotografijo je zaslužen Marko Brdar, zvočno podobo filma so zaupali mlademu skladatelju Ivanu Marinoviču, Juliju Zorniku iz Slovenije in francosko-ruskemu skladatelju Evgeniju Galperinu. Montaža je delo Korejke Miniji Kang, prav tako z newyorške univerze Columbia. V filmu igrajo Gracija Filipović, Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić in Marija Kohn. Film je nastal v koprodukciji slovenske hiše Blade produkcije.

Mednarodni otroški filmski festival v Chicagu vsako leto predstavi in nagradi najbolj inovativne in izobraževalne filme za otroke, družine in študente. Prvič so nagrade podelili davnega leta 1983.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo